Two-Sided Railway Station by Team CS

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

Rotterdam Centraal Station’s relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.

To call the commission for a new central railway station in Rotterdam complicated would be an understatement. The project had multiple clients, including the city council and the railway company ProRail. The program was complex, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach. Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric. Read More

Snøhetta to Design Metro Station in Riyadh, Saudi Arabia

International
Friday, June 7, 2013
.
Snøhetta design of Arriyadh Metro Station (Facebook / Snøhetta)

Snøhetta design of Arriyadh Metro Station (Facebook / Snøhetta)

Snøhetta has been selected to design the Qasr Al Hukum Downtown Metro Station in Riyadh, Saudi Arabia, which will operate as a transfer point between two metro lines and a bus network.  The Norwegian architecture firm’s design covers the station with a large stainless steel bowl, distinguishing it from the metropolitan framework, providing shade, and conducting light deep underground with its reflective surface through a central oculus. At night, light from retail shops and the subway platform shimmers across the metal’s surface. A garden occupies the center of the main pedestrian circulation area, which includes concourses and escalators that connect the lower platforms to the street. This oasis is an effort to convey the value of natural resources in the country’s desert environment.

Read More

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License