Red Deer Lights Up Burning Man

Brought to you with support from:
Fabrikator
As visitors climb on and around Luz 2.0, integrated sensors trigger an interactive lighting display. (Dustin Wong Photography)

As visitors climb on and around Luz 2.0, integrated sensors trigger an interactive lighting display. (Dustin Wong Photography)

Prismatic pyramid evokes desert mirage by day, Aurora Borealis by night.

Given that their pyramidal acrylic installation at this summer’s Burning Man was inspired in part by Pink Floyd‘s Dark Side of the Moon album cover, it seems safe to say that the architects at Red Deer “get” the festival’s vibe. “We try to get very intimate with our sites, so it was interesting to approach one that we hadn’t been able to visit,” said founding director Ciarán O’Brien. “Some of the primal forces we could see at play there were the heat of the desert and the way people interact with structures. Specifically, for us it was about light in all its forms.” The UK firm worked closely with the structural engineers at Structure Mode to design a transparent six-meter-tall structure comprising interlocking equilateral triangles, while New York Institute of Technology professor Charles Matz contributed an integrated light display based on the Aurora Borealis. “All kinds of imagery came to mind that held to the desert landscape,” said O’Brien. “By day, the concept evoked a mirage; by night, a kaleidoscope. One is ephemeral, a non-place; the other is specific, a beacon.” Read More

Martha Schwartz’ Hillside Mountain Range

Brought to you with support from:
Fabrikator
Fengming Mountain Park features a series of metal pavilions imagined as abstracted mountains. (Terrence Zhang)

Fengming Mountain Park features a series of metal pavilions imagined as abstracted mountains. (Terrence Zhang)

Illuminated steel pavilions mimic Chinese peaks.

The hillside site of Fengming Mountain Park, in Chongqing, China, presented Martha Schwartz Partners with both a practical challenge and a source of inspiration. Asked by Chinese developer Vanke to design a park adjacent to the sales office for a new housing development, the landscape architecture and urban planning firm quickly gravitated toward the metaphor of a mountain journey. “That’s why in the plans you see a zig zag pattern” to the path leading down to the sales center from the car park, said associate Ignacio López Busón. Steel pavilions scattered along the walkway pick up on the theme, taking the form of abstracted mountain peaks. “That’s something the client really liked,” said López Busón. “Once the idea was clear, it was all about developing the shape of them, and trying to make them look special.”
Read More

Herringbone Whisky Bar by Taylor and Miller

Brought to you with support from:
Fabrikator
Taylor and Miller Architecture and Design crafted a playful patterned interior for former contractor and whisky bar proprietor Steve Owen. (Courtesy Taylor and Miller)

Taylor and Miller Architecture and Design crafted a playful patterned interior for former contractor and whisky bar proprietor Steve Owen. (Courtesy Taylor and Miller)

Owner-built interior explores the transition from two dimensions to three.

For his latest venture, The Montrose in Park Slope, Brooklyn, whisky bar proprietor and former contractor Steve Owen (with partners Michael Ferrie and Alex Wade) wanted a rough, industrial look evocative of an Old World distillery. “He was coming at it sort of from an antique perspective, as a pastiche,” said B. Alex Miller, partner at Taylor and Miller Architecture and Design. “We were thinking of it in a different way.” Taylor and Miller, who had worked with Owen on several projects when he was a practicing contractor, noticed the prevalence of wood herringbone patterning on the walls and floors of the spaces Owen was inspired by. “We’d done some other herringbone studies,” said Miller. “We said, ‘This is something that’s often done in a high-end scenario. Let’s pare it down to the barest of essentials, just do it out of 2-by-4 pine, do it in grain on the walls.'” Read More

Urbana’s Shape-Shifting Parking Garage Facade

Brought to you with support from:
Fabrikator
Urbana Studio designed an interactive aluminum facade for an existing parking structure at Eskenazi Hospital in Indianapolis. (Serge Hoeltschi)

Urbana Studio designed an interactive aluminum facade for an existing parking structure at Eskenazi Hospital in Indianapolis. (Serge Hoeltschi)

Folded aluminum panels deliver the illusion of movement to passersby.

During their recent expansion, Eskenazi Hospital in Indianapolis approached Urbana Studio with an unusual request. The hospital wanted the Los Angeles-based art and architecture firm to design an interactive facade for a recently completed parking structure. “With Indianapolis’ really extreme weather patterns, we gave a lot of thought to: how can we make something that’s interactive but won’t be broken in a year?” said Urbana principal Rob Ley. “Unfortunately, the history of kinetic facades teaches us that that they can become a maintenance nightmare.” Urbana’s solution was to turn the relationship between movement and the object on its head. Though the aluminum facade, titled May September, is itself static, it appears to morph and change color as the viewer walks or drives by.
Read More

IIT Students Explore the Potential of Carbon Fiber

Brought to you with support from:
Fabrikator
Undergraduates at IIT designed, funded, and fabricated FIBERwave PAVILION during the spring semester. (Courtesy Alphonso Peluso)

Undergraduates at IIT designed, funded, and fabricated FIBERwave PAVILION during the spring semester. (Courtesy Alphonso Peluso)

Composite materials are on display in the undergraduate-built FIBERwave PAVILION.

Carbon fiber’s unique properties would seem to make it an ideal building product. Untreated, carbon fiber cloth is flexible and easy to cut. After an epoxy cure, it is as hard as steel. But while the automobile and aerospace industries have made widespread use of the material, it has gone virtually untouched by the architectural profession. Alphonso Peluso and his undergraduate students at the IIT College of Architecture set out to change that with their FIBERwave PAVILION, a parametric, sea life-inspired installation built entirely of carbon fiber. “We want to make the studio an expert resource for people trying to get into carbon fiber in terms of architecture,” said Peluso, whose students designed, funded, and built the pavilion this spring. “There’s a studio in Germany that’s in their second year of working with carbon fiber, but I don’t think anyone in the United States is working with it.” Read More

Rutgers Campus Cornerstone by TEN Arquitectos

Architecture, East, Envelope
Wednesday, June 25, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Folded anodized aluminum panels enclose the sides of the building that face away from campus. (Peter Aaron/ESTO)

Folded anodized aluminum panels enclose the sides of the building that face away from campus. (Peter Aaron/ESTO)

Parallel facade systems in contrasting materials mark the edge of development on a reimagined campus.

The new Rutgers Business School in Piscataway, New Jersey, is more than a collection of classrooms and offices. The building, designed by TEN Arquitectos, is a linchpin of the university’s Livingston campus, reconceived as an urban center for graduate studies and continuing education. “It established a frame,” said project manager James Carse, whose firm created a vision plan for the campus starting in the late 2000s. “We were interested in really marking the edge of campus to motivate future development to respect the campus boundary, rather than allowing or suggesting that this was a pervasive sprawl. We wanted to make sure this would set a pattern where infill would happen.” The Rutgers Business School’s tripartite envelope reinforces the distinction between outside and inside. While the sides of the building facing the boundary line are enclosed in folded anodized aluminum panels, the glass curtain walls opposite create a visual dialogue with the rest of campus. Read More

Constructivist Playground by Warren Techentin Architecture

Brought to you with support from:
Fabrikator
Warren Techentin Architecture's La Cage Aux Folles is on display at Materials & Applications in Los Angeles through August. (Nick Cope)

Warren Techentin Architecture’s La Cage Aux Folles is on display at Materials & Applications in Los Angeles through August. (Nick Cope)

An interactive installation reconsiders the definitions of enclosure and openness.

Warren Techentin Architecture’s digitally-designed La Cage Aux Folles, on display at Materials & Applications in Los Angeles through August, was inspired by a decidedly analog precedent: the yurt. “Yurts are circular,” explained Techentin, who studied the building type as part of his thesis work at Harvard’s Graduate School of Design. “That began the idea of using small-diameter rods and taking software and configuring sweeps with some special scripts that we found online.” But while the yurt’s primary function is shelter, Techentin’s open-air installation, built of 6,409 linear feet of steel pipe, is a literal and intellectual playground, its form an investigation of the dualities of inside and out, enclosure and openness. Read More

Aluminum Organic by J. MAYER H. Architects

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
J. MAYER H. Architects designed a sculptural facade of anodized aluminum for an apartment building in Berlin. (Ludger Paffrath for Euroboden)

J. MAYER H. Architects designed a sculptural facade of anodized aluminum for an apartment building in Berlin. (Ludger Paffrath for Euroboden)

Ribbons of laser-cut metal lamellas envelop a glass curtain wall.

J. MAYER H. Architects designed the sculptural anodized aluminum facade of JOH3, a Berlin apartment building located near both the Friedrichstrasße and Museum Island, as a contemporary echo of its historic neighbors. “The project is located in an old part of Berlin, where there are lots of facades with stucco detail,” said project architect Hans Schneider. “We tried to do something as rich with a new design, something like Jugendstil [the German Art Deco movement] but in a modern translation.”
Read More

Prefabricated Glamping Tents by ArchiWorkshop

Brought to you with support from:
Fabrikator
ArchiWorkshop's semi-permanent glamping structures reimagine the conventional platform tent. (Courtesy ArchiWorkshop)

ArchiWorkshop’s semi-permanent glamping structures re-imagine the conventional platform tent. (Courtesy ArchiWorkshop)

Dynamic steel and PVDF structures shelter campers in style.

In South Korea, glamping—or “glamorous camping”—is all the rage. The practice combines conventional camping’s affinity for the outdoors with hotel amenities, including comfortable bedding and fine food. Seoul firm ArchiWorkshop’s prefabricated, semi-permanent glamping structures are a design-minded twist on the traditional platform tent. “We [set out to] create a glamping [tent] that gives people a chance to experience nature very close, while also providing a uniquely designed architectural experience,” said partner Hee Jun Sim. “There are many glamping sites in Korea, but they’re actually not so high-end. We were able to bring up the level of glamping in Korea.” Read More

After Record-Breaking Concrete Pour in Los Angeles, Wilshire Grand Reaches for the Sky

THE $1.1 BILLION WILSHIRE GRAND IS UNDER CONSTRUCTION IN DOWNTOWN LA (AC MARTIN)

THE $1.1 BILLION WILSHIRE GRAND IS UNDER CONSTRUCTION IN DOWNTOWN LA (AC MARTIN)

The Wilshire Grand, a 73-story tower under construction in downtown Los Angeles, hasn’t yet risen out of the ground, but it’s already in the Guinness Book of World Records. That’s thanks to a February 15–16 event promoters called the Grand Pour, in which construction crews poured 21,200 cubic yards (82 million pounds) of concrete in 18 hours—the largest continuous concrete pour in history.

Why all the fuss?

Public’s Tree-Like Transit Shelters for UBC

Fabrikator, West
Friday, February 21, 2014
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
THE TRANSIT SHELTER'S DESIGN WAS INSPIRED BY THE TREES LINING UNIVERSITY BOULEVARD (PUBLIC: ARCHITECTURE + COMMUNICATION)

THE TRANSIT SHELTER’S DESIGN WAS INSPIRED BY THE TREES LINING UNIVERSITY BOULEVARD (PUBLIC: ARCHITECTURE + COMMUNICATION)

An abstracted version of a street tree, a canopy of tessellated irregular polygons balances atop slim steel posts.

When Public: Architecture + Communication visited the site of the transit shelters the University of British Columbia had asked them to design, they found that something was missing. The main point of entry to the campus, University Boulevard is lined with trees—except where the bus shelters would go. “There was this language of gaps that we noticed,” said Public’s Christopher Sklar. The shelters themselves, they decided, should fill in the tree line. The designers were left with a question, articulated by Sklar: “How does it be a quiet piece but also something interesting and unusual that relates to its surroundings?”

Read More

Among the Sequoias, a 3D-Printed Refuge by Smith|Allen

Fabrikator
Friday, February 14, 2014
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
ECHOVIREN IS THE WORLD'S FIRST FULL-SCALE 3D PRINTED ARCHITECTURAL INSTALLATION (SMITH|ALLEN)

ECHOVIREN IS THE WORLD’S FIRST FULL-SCALE 3D PRINTED ARCHITECTURAL INSTALLATION (SMITH|ALLEN)

Smith|Allen’s 3D-printed forest refuge is inspired by the site’s patterning and historical cycle of deforestation and regeneration.

When Brian Allen and Stephanie Smith first visited the sequoia forest in Gualala, California, they saw patterns everywhere. “We were really intrigued by patterning at many scales, from bark on the trees to light through the trees and also, at a micro scale, [the cells of] the sequioas,” said Allen. Two months later the pair was back, this time with 580 sculptural bricks forming the world’s first 3D-printed architectural installation. Translucent white and 10 by 10 by 8 feet in size, Echoviren resembles a cross between a teepee and a tree stump, a mass made light by the organic porosity of the bricks.

Echoviren is intimately tied to its site on the grounds of Project 387, the residency in which Smith|Allen participated last fall. Besides the sequioas’ patterning, the designers drew inspiration from the primitiveness of their surroundings. “The overall form was driven by what is the most basic space we could make,” said Allen. “It turns [out to be] just a small oblong enclosure with an oculus, a small forest hermitage.” The oculus draws the eye up, to the natural roof formed by the sequioas’ branches. In addition, Smith|Allen address the history of the site as a place where regrowth followed the trauma of deforestation. Built of bio-plastic, Echoviren has an estimated lifespan of 30-50 years. “The 50 year decomposition is a beautiful echo of that cycle” of deforestation and resurgence, said Allen.

Read More

Page 1 of 512345

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License