Pictorial> Inside the revamped UN Security Council Chamber

Architecture, East, Preservation
Friday, October 24, 2014
.
Security Council Table. (Henry Melcher / AN)

Security Council Table. (Henry Melcher / AN)

Wednesday afternoon, AN stepped inside the United Nations Security Council Chamber to see how the global institution had spruced the place up. No, we didn’t just walk in there—you can’t do that; it’s the UN. We were invited by the Royal Norwegian Consulate. Anyway, after a six-year renovation, which was part of the UN’s larger Capital Master Plan to renovate the entire East River campus, the truly awe-inspiring space has been returned to its original, mid-century glory. The chamber was gutted, upgraded, and then put back together with a few 21st Century bells and whistles thrown in—out with the ashtrays and in with the outlets!

Take a tour of the space after the jump.

Memory Wounded: How Norway is Remembering the Utøya Massacre

A model of the architectural wound that will be inflicted upon the Sørbråten peninsula. (Courtesy Jonas Dahlberg Studio)

A model of the architectural wound that will be inflicted upon the Sørbråten peninsula. (Courtesy Jonas Dahlberg Studio)

It has been close to three years since a gunman detonated a bomb in Oslo and then stormed a small summer camp off the coast of Norway, killing 77 people and cementing a record as the worst mass shooting in modern memory. The Swedish artist Jonas Dahlberg recently won a competition, Memorial Sites After 22 July, to create an official memorial at the sites of the 2011 Norwegian massacres.

Continue reading after the jump.

Mo Beach Mo Benches: Norwegian Firm Crafts Waterfront Plan Along Fjord Coastline

Mo i rana3

(Courtesy Arkitektgruppen Cubus AS)

Norwegian firm Arkitektgruppen Cubus AS has conjured up a subtle design intervention for a small stretch of Norway’s fjord coastline. Located in Mo i Rana, a town North of the studio’s Bergen headquarters, the plan reshapes portions of the waterfront through the placement of modular seating, shelters, and walkways. The components of the scheme are to be realized in steel and concrete that has long been-manufactured in the area.

Mo after the jump.

Snøhetta’s Lacy Envelope in Oslo’s Barcode District

Architecture, Envelope, International
Wednesday, January 29, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The Deloitte Building envelope is composed of 650 white aluminum and glass panels. (courtesy Snøhetta)

The Deloitte Building envelope is composed of 650 white aluminum and glass panels. (courtesy Snøhetta)

A custom designed, prefabricated panel system of white aluminum and glass brings a softer aesthetic to a new development in Norway.

For the Barcode district in Norway—a new, mixed-use high-rise development along the waterfront in central Oslo—the architectural arm of design firm Snøhetta recently completed a 215,000-square-foot building. Two retail levels and 12 levels of workspace for real estate firm Deloitte are wrapped in a prefabricated aluminum and triple-glazed glass facade. Designed to establish a new presence in the Oslo skyline, the firm developed the facade to stand out within the guidelines of the rectilinear master plan and maintains the overall rhythm of the district’s high rises.

Continue reading after the jump.

INABA Creates a Cylindrical Beacon For A Norwegian Concert Hall

Fabrikator, International
Friday, February 8, 2013
.
Brought to you with support from:
Fabrikator

 

Fabrikator
inaba_skylight_13

Cutaways in the cylinder reveal the LED lighting scheme. (Courtesy Ivan Brodey)

INABA’s inverted chandelier comprises a steel frame clad with aluminum tubes and activated by LEDs.

Both simple in its geometry and intriguing in its illumination, a massive new lighting installation in Stavanger, Norway, aims to activate the lobby of a concert hall and create a welcoming civic gesture. Designed by New York-based INABA, the cylindrical structure responds to its setting in a variety of ways. Cutaways in the cylinder reveal views out for visitors inside the concert hall and also reveal slices of the dynamic LED lighting inside the structure to people outside the concert hall on the plaza.

Jeffrey Inaba, principal of INABA, calls the installation Skylight, and refers to it as an “inverted chandelier.” The light is reflected within the rings, rather than out. The outside is coated in glossy white to reflect the warmer daylight and ambient light in the building. The design of Skylight is meant to function as a recognizable figure for the building, which was designed by Oslo-based Ratio Arkitekter.

Continue reading after the jump.

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License