LMN Architects Materialize a Metaphor in Cleveland

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Wrapped in textured precast concrete, LMN Architects' Global Center for Health Innovation is a high-tech addition to Cleveland's civic core. (Ed LaCasse, LaCasse Photography)

Wrapped in textured precast concrete, LMN Architects’ Global Center for Health Innovation is a high-tech addition to Cleveland’s civic core. (Ed LaCasse, LaCasse Photography)

A digitally-designed medical products showroom plays well with its City Beautiful neighbors.

The Global Center for Health Innovation, designed by LMN Architects along with the attached Cleveland Convention Center, is more than a showroom for medical products and services. Located adjacent to the Burnham Malls, the open space at the heart of Daniel Burnham’s Group Plan of 1903, the building is part of Cleveland’s civic core. “One of the things about the Global Center is that it has a unique expression and in particular the facade treatment,” said design partner Mark Reddington. “But it’s also a really integrated piece of a bigger idea and a bigger composition.” A dynamic combination of textured concrete panels and irregular slashes of glazing, the Global Center’s facade, which won honorable mention in AN’s 2014 Best of Design Awards, deftly negotiates the gap between the building’s historic context and its function as a high-tech marketplace. Read More

LMN Architects’ Collaborative Sound Cloud

Fabrikator
Friday, May 17, 2013
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
Fabrikator
LMN Architects designed a high-performing ceiling canopy that unifies the many features of traditional theatrical and acoustic systems. (courtesy LMN Architects)

LMN Architects designed a high-performing ceiling canopy that unifies the many features of traditional theatrical and acoustic systems. (courtesy LMN Architects)

A system of 946 unique panels will produce optimal acoustics and aesthetics at the University of Iowa’s new School of Music.

For a 700-seat concert hall at the new School of Music at the University of Iowa, Seattle-based LMN Architects wanted to design a high-performing ceiling canopy that would unify the many features of traditional theatrical and acoustic systems. The result is a 150-foot-long by 70-foot-wide surface composed of 946 suspended, intricately laced panels that incorporate complex, interdependent, and at times conflicting systems—including lighting, theatrics, speakers, sprinklers, and acoustical functionality—in a unified architectural gesture.

“The system is sculptural for sure, but it had to conceal structural truss work, which was a major cost savings as opposed to building an acoustic container,” said Stephen Van Dyck, a principal at LMN Architects. The design team worked with both parametric digital and physical models to coordinate the structural system with the acoustic, theatrical, audio/visual, lighting, fire, and material elements of the canopy. “From Day One, it was a digital model,” he said. “We needed a smaller physical model to get everyone’s head around making this happen physically. A three-foot room model has a big impact on ability to conceive.” LMN fabricated the scale model, as well as a few full-sized components, on the firm’s 3-axis CNC mill. Read More

Seattle’s Eco District Getting A New, Edible Neighbor

West
Tuesday, June 26, 2012
.
Stone34 Southwest Facade (LMN Architects)

Stone34 Southwest Facade (LMN Architects)

While the Bullitt Center was the first built project to follow the rigorous sustainable guidelines of Seattle’s “Eco-District,” a second “living building” is coming to the Fremont neighborhood of Seattle, and will incorporate commercial space in addition to offices. Clocking in with a total of 120,000 square feet, the building will include a new headquarters for Brooks Sports.

Dubbed Stone34, the building will be right off the the Burke-Gilman Trail, the 27-mile rail-to-trail walking and biking path that snakes through northern portions of Seattle. LMN Architects is helming the design of the five-story building that will recycle most of its water and includes a fresh air ventilation system, natural lighting, and thermal energy storage. Pushing sustainability even further, visitors, customers, and staff will be able to eat the lanscaping: greening by Swift Company will include edible plants.

Completion is expected fall of 2013.

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License