Transparency by Design: Weiss/Manfredi’s Nanotechnology Center

Envelope
Wednesday, February 26, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
UNLIKE MOST LABORATORY BUILDINGS, THE KRISHNA P. SINGH CENTER FOR NANOTECHNOLOGY IS DESIGNED AROUND A COURTYARD, WITH GLASS TO ALLOW IN DAYLIGHT (ALBERT VERCERKA/ESTO)

UNLIKE MOST LABORATORY BUILDINGS, THE KRISHNA P. SINGH CENTER FOR NANOTECHNOLOGY IS DESIGNED AROUND A COURTYARD, WITH GLASS TO ALLOW IN DAYLIGHT (ALBERT VECERKA/ESTO)

Multiple layers of glass combine with corrugated metal panels to balance visibility and privacy in the University of Pennsylvania’s new research center.

As an experiment in interdisciplinary research, the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania is not a typical science center. It follows, then, that the university would not want a typical laboratory building, with a central corridor and minimal public space. Instead, the University of Pennsylvania asked Weiss/Manfredi to design the Singh Center around two principles. First, the building should create a new campus green for the school of engineering and applied sciences, in keeping with both the university’s and the city’s tradition of building around open quads. Second, the building should maximize natural light and visibility without compromising the integrity of the research itself. Read More

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License