Page Floats a Cedar Sunshade in Albuquerque

Brought to you with support from:
Fabrikator
Page designed a simple cedar and steel-wire screen to shade the courtyard of the new GSA building in New Mexico. (Patrick Coulie)

Page designed a simple cedar and steel-wire screen to shade the courtyard of the new GSA building in New Mexico. (Patrick Coulie)

Minimalist catenary canopy lends warmth and lightness to office courtyard.

When Page design principal Larry Speck suggested a catenary sunshade for the courtyard of the new GSA building in Albuquerque, his colleagues set about identifying precedents. “There were some really great devices that we looked at, but a lot were done in the 1960s out of heavy, monumental materials,” said principal Talmadge Smith. “We wondered if there was a way to do it in a lighter, more delicate way that would also introduce some warmth to the space.” The architects elected to build the structure out of western red cedar, which performs particularly well in arid climates. Comprising 4-, 8-, and 12-foot boards suspended on steel cables, the sunshade appears as a wave of blonde wood floating in mid-air, casting slatted shadows on the glass walls of the courtyard.
Read More

Mikou Design Studio’s Design for Congo’s Africannews headquarter

The Africannews center will be a prominent addition to the Brazzaville skyline. (Courtesy Mikou Studio)

The Africannews center will be a prominent addition to the Brazzaville skyline. (Courtesy Mikou Studio)

Mikou Design Studio has unveiled the design for the Africanews headquarters in Brazzaville, Congo. Mikou proposed a large expressive tower on stilts during a competition for the site. The tower mass floats on massive pillars over a two-story podium with an interstitial patio between the pieces, topping out at 174 feet over the city.

Read More

Sonoran Desert Vernacular by CO Architects

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
CO Architects studied the Sonoran Desert to create a new urban vernacular for Phoenix. (Bill Timmerman)

CO Architects studied the Sonoran Desert to create a new urban vernacular for Phoenix. (Bill Timmerman)

Red-rock mountains and the saguaro cactus inspired the Health Sciences Education Building’s rippling copper facade.

Downtown Phoenix, observed CO Architects’ Arnold Swanborn, looks a lot like downtown Minneapolis. That feels wrong, given the two cities’ contrasting environments. So when it came to designing the Health Sciences Education Building (HSEB) at Phoenix Biomedical Campus (which won honorable mention for facades in AN’s Best of Design Awards), CO Architects went back to nature—to the Sonoran Desert in particular. “We’re building in a desert. We really, in the outset, wanted to understand what it’s like to build in a desert environment, to really go back and investigate the people who first moved there, or even some of the [American] Indians who lived [there],” said Swanborn. “The skin is really a response to some of the lessons we learned from going out to the desert, being out there and seeing how plants and animals adapted to that environment.” Read More

55 Warren: One Scoop with Glitz on Top

East
Tuesday, October 18, 2011
.
Courtesy Leopoldo Rosati

A view up from the courtyard at 55 Warren, designed by OCV Architects and interior designer Leopold Rosati. (Courtesy Leopoldo Rosati)

Last week, we took a trip around the block from the AN office to go to an open house at 55 Warren hosted by Legrand, the French systems management company. While we were impressed with all the gizmos and glitzy gadgets, it was OCV Architect’s clever renovation of the old cast-iron building that grabbed our attention.

Check out the photos after the jump.

Unveiled> SO-IL to Transform an Old School into a Winding Community Center

International
Thursday, September 29, 2011
.

A rendering of the Wulpen Community Center (courtesy So - IL)

Wulpen Community Center
Architect: Solid Objectives – Idenburg Liu
Client: Flemish Government Architect
Location: Wulpen, Belgium
Completion: 2013

The Brooklyn-based firm Solid Objectives – Idenburg Liu (SO–IL) recently won a design competition for a community center located in Wulpen, a small, coastal town in Belgium. Their design transforms an unused schoolhouse into a community center with three distinct parts: a multipurpose room in the former two classrooms, a youth space in a garden, and meeting rooms in the original teachers’ house.

Continue reading after the jump.

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License