Red Deer Lights Up Burning Man

Brought to you with support from:
Fabrikator
As visitors climb on and around Luz 2.0, integrated sensors trigger an interactive lighting display. (Dustin Wong Photography)

As visitors climb on and around Luz 2.0, integrated sensors trigger an interactive lighting display. (Dustin Wong Photography)

Prismatic pyramid evokes desert mirage by day, Aurora Borealis by night.

Given that their pyramidal acrylic installation at this summer’s Burning Man was inspired in part by Pink Floyd‘s Dark Side of the Moon album cover, it seems safe to say that the architects at Red Deer “get” the festival’s vibe. “We try to get very intimate with our sites, so it was interesting to approach one that we hadn’t been able to visit,” said founding director Ciarán O’Brien. “Some of the primal forces we could see at play there were the heat of the desert and the way people interact with structures. Specifically, for us it was about light in all its forms.” The UK firm worked closely with the structural engineers at Structure Mode to design a transparent six-meter-tall structure comprising interlocking equilateral triangles, while New York Institute of Technology professor Charles Matz contributed an integrated light display based on the Aurora Borealis. “All kinds of imagery came to mind that held to the desert landscape,” said O’Brien. “By day, the concept evoked a mirage; by night, a kaleidoscope. One is ephemeral, a non-place; the other is specific, a beacon.” Read More

Interactive Thermoplastic Pavilion by B+U

Brought to you with support from:
Fabrikator
(Joshua White)

Baumgartner+Uriu designed and built Apertures with students from SCI-Arc. (Joshua White)

A thin shell pavilion with an audio feedback program invites engagement.

Apertures, the amorphous pavilion designed and fabricated by Baumgartner+Uriu (B+U) with students from SCI-Arc, challenges two of architecture’s defining dualities: the distinction between wall and window, and the division between exterior and interior. “Conceptually, we were looking at objects that are multi-directional and have apertures as their main theme,” said partner Herwig Baumgartner. “That was one aspect of it; the other was the barriers between inside and outside and how we can dissolve these. We’re interested in architecture that’s responsive through either movement or sound.” As visitors pass through or otherwise engage with the 16-foot-tall, 1/8-inch-thick structure’s many rounded openings, attached heat sensors trigger sounds based on human bio-rhythms, creating a feedback loop that encourages active exploration of the space. Read More

IIT Students Explore the Potential of Carbon Fiber

Brought to you with support from:
Fabrikator
Undergraduates at IIT designed, funded, and fabricated FIBERwave PAVILION during the spring semester. (Courtesy Alphonso Peluso)

Undergraduates at IIT designed, funded, and fabricated FIBERwave PAVILION during the spring semester. (Courtesy Alphonso Peluso)

Composite materials are on display in the undergraduate-built FIBERwave PAVILION.

Carbon fiber’s unique properties would seem to make it an ideal building product. Untreated, carbon fiber cloth is flexible and easy to cut. After an epoxy cure, it is as hard as steel. But while the automobile and aerospace industries have made widespread use of the material, it has gone virtually untouched by the architectural profession. Alphonso Peluso and his undergraduate students at the IIT College of Architecture set out to change that with their FIBERwave PAVILION, a parametric, sea life-inspired installation built entirely of carbon fiber. “We want to make the studio an expert resource for people trying to get into carbon fiber in terms of architecture,” said Peluso, whose students designed, funded, and built the pavilion this spring. “There’s a studio in Germany that’s in their second year of working with carbon fiber, but I don’t think anyone in the United States is working with it.” Read More

UT Student Installation Takes SXSW

Brought to you with support from:
Fabrikator
Undergraduates at UT designed Caret 6 as a backdrop for TEX-FAB's annual competition exhibition. (Casey Dunn)

Undergraduates at UT designed Caret 6 as a backdrop for TEX-FAB’s annual competition exhibition. (Casey Dunn)

A room-filling parametric design makes its way from the classroom to Austin’s famous music festival.

When Kory Bieg and his students at The University of Texas at Austin School of Architecture began working on Caret 6, they had no idea that it would wind up at this year’s South by Southwest (SXSW) music and arts festival. But the rippling, room-filling installation soon took on a life of its own. Within months, Bieg’s undergraduates—who had little previous exposure to digital design—had designed and fabricated Caret 6, and assembled and disassembled it twice, first at the TEX-FAB SKIN: Digital Assemblies Symposium in February, and then at Austin’s most famous annual gathering in March. Read More

An Impossible Stair by NEXT Architects

Brought to you with support from:
Fabrikator
Sander Meisner_03

The steel staircase is based on a Möbius strip. (Sander Meisner)

A folly in a Rotterdam suburb draws on residents’ complex relationship with the city.

The residents of Carnisselande, a garden suburb in Barendrecht, the Netherlands, have a curious relationship with Rotterdam. Many of them work in the city, or are otherwise mentally and emotionally connected to it, yet they go home at night to a place that is physically and visually separate. When NEXT architects was tapped to build a folly on a hill in the new town, they seized on this apparent contradiction. “This suburb is completely hidden behind sound barriers, highways, totally disconnected from Rotterdam,” said NEXT director Marijn Schenk. “We discovered when you’re on top of the hill and jump, you can see Rotterdam. We said, ‘Can we make the jump into an art piece?’” Read More

Boston Valley Brings a 100-Year-Old Dome into the Digital Age

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
BOSTON VALLEY FABRICATED 18,841 INDIVIDUAL TERRA COTTA COMPONENTS FOR THE RESTORATION PROJECT (BOSTON VALLEY TERRA COTTA)

BOSTON VALLEY FABRICATED 18,841 INDIVIDUAL TERRA COTTA COMPONENTS FOR THE RESTORATION PROJECT (BOSTON VALLEY TERRA COTTA)

Boston Valley Terra Cotta restored the Alberta Legislature Building’s century-old dome using a combination of digital and traditional techniques.

Restoring a century-old terra cotta dome without blueprints would be a painstaking process in any conditions. Add long snowy winters and an aggressive freeze/thaw cycle, and things start to get really interesting. For their reconstruction of the Alberta Legislature Building dome, the craftsmen at Boston Valley Terra Cotta had a lot to think about, from developing a formula for a clay that would stand up to Edmonton’s swings in temperatures, to organizing just-in-time delivery of 18,841 components. Their answer? Technology. Thanks to an ongoing partnership with Omar Khan at the University at Buffalo’s School of Architecture and Planning, the Orchard Park, New York, firm’s employees are as comfortable with computers as they are with hand tools.

Read More

Public’s Tree-Like Transit Shelters for UBC

Fabrikator, West
Friday, February 21, 2014
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
THE TRANSIT SHELTER'S DESIGN WAS INSPIRED BY THE TREES LINING UNIVERSITY BOULEVARD (PUBLIC: ARCHITECTURE + COMMUNICATION)

THE TRANSIT SHELTER’S DESIGN WAS INSPIRED BY THE TREES LINING UNIVERSITY BOULEVARD (PUBLIC: ARCHITECTURE + COMMUNICATION)

An abstracted version of a street tree, a canopy of tessellated irregular polygons balances atop slim steel posts.

When Public: Architecture + Communication visited the site of the transit shelters the University of British Columbia had asked them to design, they found that something was missing. The main point of entry to the campus, University Boulevard is lined with trees—except where the bus shelters would go. “There was this language of gaps that we noticed,” said Public’s Christopher Sklar. The shelters themselves, they decided, should fill in the tree line. The designers were left with a question, articulated by Sklar: “How does it be a quiet piece but also something interesting and unusual that relates to its surroundings?”

Read More

At SCI-Arc, the Magic is Inside the Box; Eric Owen Moss Explains Why

SCI-ARC IS PLANNING A NEW DIGITAL FABRICATION LAB KNOWN AS THE "MAGIC BOX" (SCI-ARC)

SCI-ARC IS PLANNING A NEW DIGITAL FABRICATION LAB KNOWN AS THE “MAGIC BOX” (SCI-ARC)

“Actually, the box isn’t magic, so don’t be disappointed you didn’t get ahold of Merlin the Magician,” Eric Owen Moss said at the start of a recent interview. Moss, director of the Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc), was referring to the school’s new digital fabrication lab.

Dubbed the Magic Box, the two-story, prefabricated steel structure will be constructed at the south end of the SCI-Arc building. But Moss didn’t want to focus on the laboratory itself, which was designed by several architects affiliated with SCI-Arc (including Moss’s own firm). Instead, he said, “the game is, what’s inside is magic. It’s not so much the object, but what the object contains.”

Continue reading after the jump.

MAD Museum gets Out of Hand

Fabrikator
Friday, November 1, 2013
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
The ICD/ITKE Research Pavilion by Achim Menges and Jan Knippers is part of MAD Museum's new exhibition. (Achim Menges)

The ICD/ITKE Research Pavilion by Achim Menges and Jan Knippers is part of MAD Museum’s new exhibition. (Achim Menges)

A cross-section of postdigital design work illustrates the role of parametrics in the built environment.

Spawned from his 2011 show on Patrick Jouin, Museum of Arts & Design (MAD) curator Ronald Labaco conceived Out of Hand as a more comprehensive show that clarified the role of digital design, from its capabilities to its significance in our daily lives. “People just didn’t get it,” said Labaco of Jouin’s 2011 MAD show. “Unless you’re immersed in it, it can be hard to understand so I thought if we showed something like this in the galleries again, we needed to provide information that can be digested more clearly.”

Staged across three floors of the museum, with two exterior sculptures, Labaco said the show is an important program for MAD among other New York art institutions like MoMA, Cooper Hewitt, and the New Museum. The goal to raise awareness of 3D printing is timely, by chance. “Paolo Antonelli’s Design and the Elastic Mind, and two shows from Material Connection were complements to my show for the uninitiated,” Labaco explained. Out of Hand’s broad scope includes digital designing and fabrication processes like CNC milling, digital weaving and knitting, laser cutting, and 3D printing to display how these technologies influence the built environment. “It’s a historical look at the last 8 years and works from as early as 2005 are incorporated because, in my mind, that was when the major shift between rapid prototyping and 3D printing really occurred,” said Labaco. Read More

The Twisting Tour Total

Fabrikator
Friday, October 18, 2013
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
Aesthetic dynamics for the 18-story tower were designed in Rhino. (Ina Reinecke)

Aesthetic dynamics for the 18-story tower were designed in Rhino. (Ina Reinecke)

Barkow Leibinger designs a precast folded facade that puts a gentle spin on surrounding traditional architecture.

On one of the last urban tracts of available land in Berlin, Germany, local architecture firm Barkow Leibinger recently completed an 18-story tower, Tour Total. Highly visible from a neighboring train station, and the first completed project in the site’s 40-acre master plan, the tower has a raster facade with precast concrete panels that were geometrically computed in Rhino to create twisting inflections, conveying a sense of movement around the building’s four sides.

As a load-bearing facade, 40 percent of the surface is closed, and 60 percent is triple-glazed, with every other window operable. In addition to integrated energy management strategies—the first building tenant is French energy company Total—partner Frank Barkow said the firm’s extensive background in digital fabrication and research allowed the efficient development of the dynamic facade. Drawing from the surrounding, traditionally quadrilinear brick facades of the 1920s and 30s, the tower’s lines are imbued with an engrained depth that twists optically to read differently in direct sun or cloudy weather, without actually moving. Read More

W Seattle Hotel’s Parametric Pilings

Fabrikator
Friday, October 4, 2013
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
Each column measures approximately 36 inches in diameter. (Boone Speed/Skylab Architecture)

One dozen columns are wrapped in a CNC milled wood solution that recalls Seattle’s cultural and maritime history. (Boone Speed/Skylab Architecture)

LIT Workshop fabricated sleek lodge poles to complement the city’s heritage.

When Starwood Properties began to reimagine a new living room concept for the W Seattle, the existing first floor space featured a disconnected bar, restaurant, and lounge area, much like the traditional layout of a formal home. Portland, Oregon–based architecture firm Skylab Architecture was charged with knocking down the visual barriers for an open floor plan that resembled a more modern, casual living space.

Several preexisting columns could not be removed for structural reasons, so a truly open plan had to be amended. “In some ways you could see them as a negative, or they could be seen as a positive,” Skylab principal Brent Grubb told AN. “We try to turn those perceived negatives into a design element and make it unique.” Researching the city’s cultural and maritime history inspired the architecture team to combine the water-worn patina of shore-front pilings with the physical mass of wooden totem poles. The solution was a parametrically streamlined form that was fabricated in modular sections for swift installation. Read More

Situ Fabrication Cracks Google’s Code

Fabrikator
Friday, September 20, 2013
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
Brought to you with support from:
Fabrikator

 
Situ Fabrication crafted 27 12-foot-panels for the lobby of Google's New York City office. (courtesy Situ Fabrication)

Situ Fabrication crafted 27 12-foot-tall triangulated panels for the lobby of Google’s New York City office. (courtesy Situ Fabrication)

HLW’s binary design for Google’s New York office supports the company’s product offerings.

Google is renowned in design circles for its unique offices around the globe, and the main lobby of the Internet search giant’s New York City office is no exception. Architecture firm HLW took its inspiration for the design of the space from Google’s Code of Conduct. The architects rendered the document’s stipulations in binary code, and applied those perforations on a series of 27, 12-foot-tall triangulated aluminum wall panels. This digital-age design feature is a nod to Google’s domain as well as to the process by which the panels themselves were created.

Brooklyn-based Situ Fabrication, the newly established fabrication arm of Situ Studio, worked with HLW to achieve a monolithic appearance across each of the 27 panels. Since the design called for “folded-looking planes,” Situ Fabrication opted to work with 1/8-inch-thick aluminum composite material (ACM) for ease of manipulation and the clean edges that the material would produce when processed on wood working machines. To reinforce the ACM sheets, Situ designed and fabricated a triangulated frame from welded aluminum tubing, resulting in a 2-inch-thick panel section. Read More

Page 1 of 212

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License