Swiss Firm Offers Bubbly Shelter to Bus Travelers

Inflatable Bus Station13

(Courtesy Vehovar & Jauslin)

As of late bus stops are proving to be unexpectedly fertile grounds for architectural innovation. Swiss architects Vehovar & Jauslin are the latest to try their hand at the task in the form of a seemingly floating structure that provides shelter for a bus hub in Aarau, Switzerland. The canopy was realized with the help of engineering firm formTL who appear well-versed in undertakings of a similar ilk.

More after the jump.

How Nave Can He Be? Parsing Goldman Alley

East, Eavesdroplet
Friday, July 20, 2012
.
(Garrett Ziegler/Flickr)

(Garrett Ziegler/Flickr)

Financial giant Goldman Sachs has received lots of attention recently for its headquarters at 200 West St. New York Times architecture critic Michael Kimmelman waxed poetic about the building’s glass canopy by Preston Scott Cohen. The canopy, said Kimmelman, “elevates what is really just a gap between two buildings into something almost as inspired as the nave of a great Gothic cathedral. That’s the power of architecture.” Or, in this case, the architecture of power.

The latest, and more critical, take on Goldmans’ HQ by Times writer N. R. Kleinfield outlines the firm’s impact on the surrounding area which at the time of the buildings completion in 2009, was short on shops and restaurants. So using its $1.65 billion in Liberty Bonds plus $115 million in tax breaks, Goldman just created a neighborhood in its own image.

Brooks + Scarpa’s Contemporary Art Museum Canopy in Raleigh

Fabrikator
Friday, January 6, 2012
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
Fabrikator Brought to you by:

The adaptive reuse highlights Raleigh's red-brick vernacular (Brooks + Scarpa)

A folded canopy reinvents a former loading dock in the city’s historic Depot District

Raleigh’s Contemporary Art Museum chose its new home in the city’s Depot District carefully. Located in a former produce warehouse, the project calls attention to the city’s history of railroad transportation and red brick architecture while emphasizing its commitment to sustainability and adaptive reuse. Led by Brooks + Scarpa Architects, the project included renovation of the existing 21,000-square-foot structure and the addition of a 900-square-foot entry pavilion. The glass-enclosed lobby reinterprets the location of the original building’s loading dock with an expanded and folded canopy that announces the building’s new purpose and balances the effect of daylight on its interiors.

Continue reading after the jump.

Clothing Becomes A Canopy at SCI-Arc

Dean's List, West
Monday, December 19, 2011
.

Friday's review of the two new structures (courtesy Chung Ming Lam)

For the last several years, SCI-Arc’s Studio 1A has given new students the chance to literally make their mark by producing projects that become permanent fixtures at the school. On Friday, this year’s class revealed a project that started as a piece of clothing, then became a wire model, then became a mockup, and finally ended as a new undulating and faceted canopy and wall. Made of a recycled carbon fiber called Nyloboard, the project’s more than 2,000 pieces were all hand cut and, somehow, none are exactly alike. They’re attached with Gorilla Glue, nails, and screws. “It’s something that exists at the scale of the world, which can take years for an architect,” said Nathan Bishop, who along with Jackilin Hah Bloom and Jenny Wu led the studio.

Check out more photos after the jump.

Mesmerizing SCI-Arc Graduation Pavilion

Newsletter, West
Monday, September 12, 2011
.

Courtesy Oyler Wu Collaborative

SCI-Arc held its graduation ceremony on Sunday in the parking lot in front of its building in LA’s Arts District. And they did it in style: in front of a billowing 60 x 110 foot canopy designed by LA firm Oyler Wu Collaborative, whose principles Dwayne Oyler and Jenny Wu are both SCI-Arc professors.  Read More

Filed Under: , ,

Aggregated Porosity Canopy: Digital Architecture Laboratory

Fabrikator
Friday, September 9, 2011
.
Brought to you with support from:
Fabrikator
Fabrikator Brought to you by:

The canopy provides both shade and seating (DAL)

Students and architects create a curving plywood canopy during this summer’s Digital Architecture Laboratory workshop

This summer, Hunan University’s School of Architecture sponsored the Digital Architecture Laboratory (DAL), a workshop created to bring architects and students together to explore digital fabrication techniques. Hosted in Changsha, China, the workshop was led by Biao Hu, a professor with the university, and Yu Du, an architect with Zaha Hadid Architects. Suryansh Chandra, also with Zaha Hadid Architects, and Shuojiong Zhang, of UNstudio, were invited to participate as tutors for the workshop, which with a theme of “aggregated porosity” would explore variations in material density and the juxtaposition of solid forms with skeletal ones. Additionally, the project had to be a structure that provided shade and fit within an approximately 10-by-10-by-20-foot area.

Read More

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License