Oy, Tannenbaum! Modern Christmas Tree Causes A Stir in Belgium

International
Friday, November 30, 2012
.
ABIES-Electronicus, a modern XMAS tree. (Courtesy 1024 Architecture)

ABIES-Electronicus, a modern XMAS tree. (Courtesy 1024 Architecture)

A modern interpretation of a Christmas tree designed by French firm 1024 Architecture lighting Grand Place, the main public square in Brussels, Belgium has some locals seeing stars. Standing 82 feet tall, ABIES-Electronicus, as the modern tree installation is named, is billed as an eco-friendly equivalent of chopping down a living tree, but some politicians in the city say it represents a “war on Christmas” as the symbols of the holiday are abstracted away from tradition. The mayor dismissed the charges, noting this year’s holiday theme was about light, and noting that a nativity scene is set up nearby.

Continue reading after the jump.

Unveiled> Jean Nouvel’s Police Panopticon/Dance Studio

International
Tuesday, March 6, 2012
.
(Courtesy Jean Nouvel)

(Courtesy Jean Nouvel)

It is unclear whether the newest Jean Nouvel project in Charleroi, Belgium is the first of the hybrid Police Headquarters/Dance Studio typology, but we would guess that it is. The collaboration between Paris-based Atelier Jean Nouvel and the Belgian firm MDW Architecture was selected in a competition and resulted in a scheme for a 246-foot tower and renovation of 19th century brick barracks.

Read More

Unveiled> SO-IL to Transform an Old School into a Winding Community Center

International
Thursday, September 29, 2011
.

A rendering of the Wulpen Community Center (courtesy So - IL)

Wulpen Community Center
Architect: Solid Objectives – Idenburg Liu
Client: Flemish Government Architect
Location: Wulpen, Belgium
Completion: 2013

The Brooklyn-based firm Solid Objectives – Idenburg Liu (SO–IL) recently won a design competition for a community center located in Wulpen, a small, coastal town in Belgium. Their design transforms an unused schoolhouse into a community center with three distinct parts: a multipurpose room in the former two classrooms, a youth space in a garden, and meeting rooms in the original teachers’ house.

Continue reading after the jump.

Let’s party like it’s 1907!!!

Other
Friday, September 12, 2008
.


The Belgians avoided the politics and gravity that many of the installations are putting front and center, and their pavilion is a fantastic break. On its surface—the boxy, galvanized, and opaque surface—the project celebrates the 100th anniversary country’s first entry into a Venice Biennale. Inconveniently for them, that anniversary was last year, but feh! If you want to celebrate, don’t let the details get in the way! (We happen to share that philosophy.) Read More

Filed Under: 

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License