Lake|Flato Beats the Heat at ASU

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

LEED Platinum renovation reconnects the Health Services Building to the campus core.

Early in their renovation of the Arizona State University Health Services Building, Lake|Flato Architects, working with orcutt | winslow, decided to scrap the university’s initial concept in favor of a plan that would reengage the campus’s historic pedestrian corridor, the Palm Walk. Instead of building an addition to the north side of the existing facility, which included a serviceable two-story building constructed in the 1950s and another structure Lake|Flato partner Andrew Herdeg described as “a rambling one-story rabbit warren of spaces,” the architects elected to demolish the one-story wing and build a two-story addition in its place. “This initial idea that we need to look at the basic concept before we start the design, and think about it from the campus design perspective, changed everything,” said Herdeg. It allowed the design team to reduce the program by about 12 percent and reduce the footprint by 20 percent, as well as to preserve 5,000 square feet of green space for programs and stormwater mitigation. But it also presented a challenge. The renovated building’s primary identity would be on the east facade of the building, where the desert sun had the potential to undo efficiencies gained elsewhere.
Read More

Green Day

National
Wednesday, November 11, 2009
.
Dont try this at home: ASU at Greenbuild

Don't try this at home: ASU's Power Plants at Greenbuild.

If you’re wandering the aisles of the Phoenix Convention Center for Greenbuild 2009 this week and need a break from the worthy trade booths, swing by Arizona State University’s Power Plants installation. It’s a mini-environmental system based on a polyvinyl panel with oxygen-rich aloe plants fed by an IV drip. Each structure incorporates a monitor displaying the scope of sustainable initiatives carried out at ASU. The idea behind the pipe is that it creates a structural narrative linking each element of the environmental system, and should be a lighthearted break in the day! The project is a collaborative design led by Jason Griffiths, Darren Petrucci, Phil Horton, and various members of the ASU student body. Also, don’t forget to come to The Architect’s Newspaper’s party tonight (co-hosted with Arup, SWA Group, and KMD Architecture) at Monorchid Studios, 214 East Roosevelt, just a five-minute walk from the convention center.

Filed Under: , ,

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License