Allied Works Carves a Winery Out of Cedar

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Allied Works Architecture wrapped Sokol Blosser Winery’s new tasting room in grey-stained cedar. (Jeremy Bittermann)

Allied Works Architecture wrapped Sokol Blosser Winery’s new tasting room in grey-stained cedar. (Jeremy Bittermann)

Textured wood envelope draws on the history and landscape of Oregon’s Willamette Valley.

Sokol Blosser Winery‘s Willamette Valley tasting room, designed by Allied Works Architecture, pays homage to its agricultural surroundings in its massing and materials. Nestled within a set of terraces scooped out of the Dundee Hills, the building plants roots with a below-grade cellar, on top of which its long, low first story spreads like grape vines along a trellis. Both exterior and interior are wrapped in locally-sourced cedar siding—rough grey boards hung horizontally on the outside, smooth clear wood laid diagonally on the inside—whose regularity recalls aerial photographs of the vineyard. “We went with wood for a number of reasons,” explained principal Kyle Lommen. “There’s a history of wood in the agrarian architecture of that region. There’s a history of wood in wineries as well. And there was a desire to create an atmosphere that is warm and had a material quality.” Read More

Two-Sided Railway Station by Team CS

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

Rotterdam Centraal Station’s relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.

To call the commission for a new central railway station in Rotterdam complicated would be an understatement. The project had multiple clients, including the city council and the railway company ProRail. The program was complex, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach. Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric. Read More

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License