GLUCK+ Screens a Modern Great Camp

Architecture, East, Envelope
Wednesday, September 24, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The two main buildings at GLUCK+'s Lakeside Retreat feature sliding wooden screens over massive glass curtain walls. (Courtesy GLUCK+)

The two main buildings at GLUCK+’s Lakeside Retreat feature sliding wooden screens over massive glass curtain walls. (Courtesy GLUCK+)

Custom sliding wood shades maximize privacy and views in Adirondack Mountains retreat.

Architect-led design build firm GLUCK+ designed the Lakeside Retreat in the Adirondack Mountains on an historic blueprint: the Great Camps, sprawling summer compounds built by vacationing families during the second half of the nineteenth century. “The clients wanted to hold events there, and to make a place where their kids—who were in college at the time—would want to spend time,” said project manager Kathy Chang. “They wanted to create different ways of occupying the space.” GLUCK+ carved the hilly wooded site into a series of semi-subterranean buildings, of which the two principal structures are the family house and the recreation building. These buildings are, in turn, distinguished by massive lake-facing glass facades, camouflaged by wooden screens designed to maximize both privacy and views. Read More

Old-School Meets New in Stantec’s Pew Library

Architecture, Envelope, Midwest
Wednesday, September 17, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Pew Library's multi-hued stone facade nods to the campus's historic brick and limestone architecture. (Courtesy SHW Group, now Stantec)

Pew Library’s multi-hued stone facade nods to the campus’s historic brick and limestone architecture. (Courtesy SHW Group, now Stantec)

Contemporary stone envelope asserts the continued relevance of book learning at GVSU.

For the new Mary Idema Pew Library Learning and Information Commons at Grand Valley State University, SHW Group, now Stantec, considered a brick skin to tie it to the surrounding edifices. “But at the end of the day, the library, we believe, is one of the most important buildings on campus,” said senior design architect Tod Stevens. “That’s where we started to have a conversation about the library as it moves into the 21st century. We wanted to signal the continued importance of the library to university life.” To do so, the architects designed a quartzite envelope whose random pattern of stones sits in tension with an interlaid stainless steel grid. On the building’s north facade, a 40-foot-tall glass curtain wall creates an indoor/outdoor living room on the campus’s main pedestrian axis, and reveals Pew Library’s state-of-the-art interior to passersby.
Read More

Red-Rock-Inspired Headquarters by ajc

Architecture, Envelope, West
Wednesday, September 10, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
ajc architects outfitted Petzl North America's new headquarters with a southwestern-hued envelope. (©Dana Sohm)

ajc architects outfitted Petzl North America’s new headquarters with a southwestern-hued envelope. (Dana Sohm)

Earth-toned GFRC panels and contrasting metal wrap Petzl’s new North American hub.

When Petzl executives decided to move the climbing and caving equipment company’s North American headquarters from Clearfield to West Valley City, Utah, they sought an opportunity not just to expand, but to design a facility that would reflect the brand’s mission. “The two words we kept hearing from them were verticality and light,” recalled ajc architects founding principal Jill A. Jones. “The types of products they design really have to deal with the vertical world.” Working with a southwestern palette inspired by Petzl corporation founder and president Paul Petzl’s recent visits to Mesa Verde National Park and Machu Picchu, the architects designed a combination administrative, training, and distribution center whose mesa-like bottom stories and punctuating tower appear as if carved out of desert rock. Read More

HGA Updates a Minneapolis Landmark

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
HGA's Nelson Cultural Center, clad in slate shingles and art glass, complements the historic Turnblad Mansion. (Paul Crosby Photography)

HGA’s Nelson Cultural Center, clad in slate shingles and art glass, complements the historic Turnblad Mansion. (Paul Crosby Photography)

Slate-clad addition to the American Swedish Institute evokes contemporary Scandinavian design.

Minneapolis-based architecture, engineering, and planning firm HGA faced a tall order when the American Swedish Institute asked them to design an addition to the building known locally as “The Castle.” The turreted Turnblad Mansion, constructed in Minneapolis’ Phillips West neighborhood in 1908 and home of ASI since 1929, lacked the kinds of multi-purpose spaces required by ASI’s cultural and educational programming—and was suffering wear and tear from a steady stream of visitors. “The project was about creating a front door that was more welcoming and inviting than the existing building, that can help protect the mansion and allow it to be used as a house museum,” said project architect Andy Weyenberg. At the same time,  “the mansion remained the focal point,” he explained. “It will always be the identity of ASI. Everything we did, we wanted to respect the mansion and keep it as a centerpiece.” HGA’s intervention honors the primacy of the Turnblad Mansion while updating ASI’s image with a contemporary facade inspired by Swedish building methods and materials.

Read More

Marlon Blackwell Puts on a Clinic with Vol Walker Hall

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Marlon Blackwell Architect's Steven L. Anderson Design Center embodies the recent history of architectural technology in its massing and materials. (Timothy Hursley)

Marlon Blackwell Architect’s Steven L. Anderson Design Center embodies the recent history of architectural technology in its massing and materials. (Timothy Hursley)

University of Arkansas  addition celebrates the future with a contemporary rewrite of Neoclassicism.

As head of the architecture department and distinguished professor at the University of Arkansas Fay Jones School of Architecture, Marlon Blackwell was uniquely qualified to oversee the renovation and expansion of the school’s home, Vol Walker Hall. To unite the school’s landscape architecture, architecture, and interior design departments under one roof for the first time, Blackwell’s eponymous firm designed a contemporary west wing to mirror the east bar on the existing Beaux-Arts style building, constructed in the 1930s as the university library. But the Steven L. Anderson Design Center—which tied for Building of the Year in AN‘s 2014 Best of Design Awards—is more than a container for 37,000 square feet of new studio, seminar, and office space. It is also a teaching tool, a lesson in the evolution of architectural technology writ in concrete, limestone, glass, steel, and zinc.
Read More

5G Studio Wraps Legacy ER in a Zinc Robe

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Legacy ER - Allen's facade was inspired both by suburban domestic architecture and the image of a physician's white coat. (Michael Moran/OTTO)

Legacy ER – Allen’s facade was inspired both by suburban domestic architecture and the image of a physician’s white coat. (Michael Moran/OTTO)

Medical clinic in the Dallas suburbs features a contemporary facade of perforated metal panels.

When Legacy ER commissioned 5G Studio to design an emergency care facility in Allen, Texas, the architects seized the opportunity to define an emerging building type. One of a growing number of freestanding emergency care centers (FECCs) popping up across the United States, the Legacy ER in Allen combines an emergency room and urgent care clinic under one roof. The Allen facility is the second collaboration between the care provider and 5G Studio, who also designed Legacy ER’s FECC in Frisco. “Based on the Frisco project they saw it as a strength to their brand to design an outstanding facility,” said partner Yen Ong. “Architectural identity is one of their brand hallmarks.” Inspired both by traditional domestic architecture and the image of a physician’s robe, Legacy ER – Allen’s sculptural zinc facade punctures the monotony of its suburban surroundings.
Read More

Lake|Flato Beats the Heat at ASU

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

LEED Platinum renovation reconnects the Health Services Building to the campus core.

Early in their renovation of the Arizona State University Health Services Building, Lake|Flato Architects, working with orcutt | winslow, decided to scrap the university’s initial concept in favor of a plan that would reengage the campus’s historic pedestrian corridor, the Palm Walk. Instead of building an addition to the north side of the existing facility, which included a serviceable two-story building constructed in the 1950s and another structure Lake|Flato partner Andrew Herdeg described as “a rambling one-story rabbit warren of spaces,” the architects elected to demolish the one-story wing and build a two-story addition in its place. “This initial idea that we need to look at the basic concept before we start the design, and think about it from the campus design perspective, changed everything,” said Herdeg. It allowed the design team to reduce the program by about 12 percent and reduce the footprint by 20 percent, as well as to preserve 5,000 square feet of green space for programs and stormwater mitigation. But it also presented a challenge. The renovated building’s primary identity would be on the east facade of the building, where the desert sun had the potential to undo efficiencies gained elsewhere.
Read More

debartolo architects’ Weathering Steel Bicycle Gallery

Architecture, Envelope, West
Wednesday, August 6, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
(Timmerman Photography)

Bicycle Haüs’s contemporary structural glass and corrugated steel envelope reflects the owners’ interest in cutting-edge cycling technology. (Timmerman Photography)

Glass and corrugated metal envelop a Scottsdale cycling shop.

When debartolo architects principal Jack DeBartolo 3 AIA first visited the site of Bicycle Haüs in Scottsdale, he knew it was exactly what owners Shasta and Kale Keltz were looking for. “In Arizona, with our very intense heat, we love it when we can unite two things: a northern orientation to maximize light without direct sun, and high visibility to the public way,” said DeBartolo. “When a parcel’s oriented like this, with its main side facing north, it allows us to do both things in one. We can build a glass facade for light and to advertise the contents, and it can also be a view building.” DeBartolo’s firm designed a wedge-shaped structure with a broad structural glass facade facing the street. The remainder of the building is clad in weathering steel, a low-maintenance material that taps into the desert aesthetic of decay and renewal. Read More

Allied Works Carves a Winery Out of Cedar

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Allied Works Architecture wrapped Sokol Blosser Winery’s new tasting room in grey-stained cedar. (Jeremy Bittermann)

Allied Works Architecture wrapped Sokol Blosser Winery’s new tasting room in grey-stained cedar. (Jeremy Bittermann)

Textured wood envelope draws on the history and landscape of Oregon’s Willamette Valley.

Sokol Blosser Winery‘s Willamette Valley tasting room, designed by Allied Works Architecture, pays homage to its agricultural surroundings in its massing and materials. Nestled within a set of terraces scooped out of the Dundee Hills, the building plants roots with a below-grade cellar, on top of which its long, low first story spreads like grape vines along a trellis. Both exterior and interior are wrapped in locally-sourced cedar siding—rough grey boards hung horizontally on the outside, smooth clear wood laid diagonally on the inside—whose regularity recalls aerial photographs of the vineyard. “We went with wood for a number of reasons,” explained principal Kyle Lommen. “There’s a history of wood in the agrarian architecture of that region. There’s a history of wood in wineries as well. And there was a desire to create an atmosphere that is warm and had a material quality.” Read More

Packard Foundation Goes Green With EHDD

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
EHDD designed the David and Lucile Packard Foundation headquarters as a model of cutting-edge green building techniques. (Jeremy Bittermann)

EHDD designed the David and Lucile Packard Foundation headquarters as a model of cutting-edge green building techniques. (Jeremy Bittermann)

Net zero energy, LEED Platinum project raises the bar on eco-friendly office design.

For its new headquarters in Los Altos, California, the David and Lucile Packard Foundation put its building budget where its mouth is. The philanthropic organization, whose four program areas include conservation and science, asked San Francisco-based EHDD to design a net zero energy, LEED Platinum building that would serve as a model of cutting-edge green building techniques. “They wanted to achieve net zero in a way that was replicable, and that showed the path forward for others to follow,” said project manager Brad Jacobson. “It was not just a one-off thing, not just a showcase.” The building’s facade was fundamental to its success as an example of sustainable design. “We were surprised at how significant the envelope is, even in the most benign climate,” said Jacobson. “Pushing the envelope to really high performance made significant energy and comfort impacts, and could be justified even on a first-cost basis.” Read More

BNIM’s Entrepreneurial Envelope for the University of Missouri-Kansas City

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
BNIM and Moore Ruble Yudell wrapped the Henry W. Bloch Executive Hall in multicolored terra cotta and glass. (James Ewing)

BNIM and Moore Ruble Yudell wrapped the Henry W. Bloch Executive Hall in multicolored terra cotta and glass. (James Ewing)

A tight budget and short timeline inspired an innovative concrete and terra cotta facade.

BNIM and Moore Ruble Yudell approached the design of the Henry W. Bloch Executive Hall for Entrepreneurship and Innovation at the University of Missouri-Kansas City with two objectives. The first was to express the creative spirit of the university’s program in entrepreneurship, which at that point lacked dedicated support spaces. The second goal was to tie the contemporary structure to its historic surroundings. Moore Ruble Yudell, who developed many of the project’s interior concepts, tackled the former, creating flexible classroom and laboratory spaces and a multi-story amphitheater that doubles as casual seating and a venue for school-wide gatherings. As for the latter, BNIM designed a multicolored terra cotta envelope that balances singularity with connection. “The idea was to create a building that sat by itself, but somehow bring it into context in terms of materials,” explained BNIM senior project architect Greg Sheldon.
Read More

Alexander Gorlin Wraps Supportive Housing in a Binary Skin

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Located in the Bronx, The Brook provides housing and support services for the formerly homeless and individuals living with HIV/AIDS. (Courtesy Alexander Gorlin Architects)

Located in the Bronx, The Brook provides housing and support services for the formerly homeless and individuals living with HIV/AIDS. (Courtesy Alexander Gorlin Architects)

An aluminum rain screen and locally-sourced brick articulate a two-part program.

The Brook, developed by Common Ground and designed by Alexander Gorlin Architects, is part of a new wave of affordable housing communities popping up all over the United States. Unlike the public housing projects of the mid-twentieth century, which focused exclusively on housing and tended to suffer from a lack of routine maintenance, The Brook, located in the Bronx, combines apartments and support services under one roof. This duality is manifested in the envelope’s contrasting material palette—dark grey brick for the residential spaces, raw aluminum over the community facilities. “The idea of the exterior was to symbolize, as well as reflect, the internal program of Common Ground as supportive housing,” said Alexander Gorlin. “It’s inspired in part by Le Corbusier and his idea of expressing the program on the facade, and expressing the public functions as a means of interrupting a repetitive facade.” Read More

Page 1 of 3123

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.

Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License