Aluminum Organic by J. MAYER H. Architects

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
J. MAYER H. Architects designed a sculptural facade of anodized aluminum for an apartment building in Berlin. (Ludger Paffrath for Euroboden)

J. MAYER H. Architects designed a sculptural facade of anodized aluminum for an apartment building in Berlin. (Ludger Paffrath for Euroboden)

Ribbons of laser-cut metal lamellas envelop a glass curtain wall.

J. MAYER H. Architects designed the sculptural anodized aluminum facade of JOH3, a Berlin apartment building located near both the Friedrichstrasße and Museum Island, as a contemporary echo of its historic neighbors. “The project is located in an old part of Berlin, where there are lots of facades with stucco detail,” said project architect Hans Schneider. “We tried to do something as rich with a new design, something like Jugendstil [the German Art Deco movement] but in a modern translation.”
Read More

LMN Architects Materialize a Metaphor in Cleveland

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Wrapped in textured precast concrete, LMN Architects' Global Center for Health Innovation is a high-tech addition to Cleveland's civic core. (Ed LaCasse, LaCasse Photography)

Wrapped in textured precast concrete, LMN Architects’ Global Center for Health Innovation is a high-tech addition to Cleveland’s civic core. (Ed LaCasse, LaCasse Photography)

A digitally-designed medical products showroom plays well with its City Beautiful neighbors.

The Global Center for Health Innovation, designed by LMN Architects along with the attached Cleveland Convention Center, is more than a showroom for medical products and services. Located adjacent to the Burnham Malls, the open space at the heart of Daniel Burnham’s Group Plan of 1903, the building is part of Cleveland’s civic core. “One of the things about the Global Center is that it has a unique expression and in particular the facade treatment,” said design partner Mark Reddington. “But it’s also a really integrated piece of a bigger idea and a bigger composition.” A dynamic combination of textured concrete panels and irregular slashes of glazing, the Global Center’s facade, which won honorable mention in AN’s 2014 Best of Design Awards, deftly negotiates the gap between the building’s historic context and its function as a high-tech marketplace. Read More

Two-Sided Railway Station by Team CS

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

Rotterdam Centraal Station’s relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.

To call the commission for a new central railway station in Rotterdam complicated would be an understatement. The project had multiple clients, including the city council and the railway company ProRail. The program was complex, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach. Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric. Read More

Behnisch Architekten Greens UB’s School of Law

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The John and Frances Angelos Law Center is on track to achieve LEED Platinum status. (David Matthiessen)

The John and Frances Angelos Law Center is on track to achieve LEED Platinum status. (David Matthiessen)

A high-performance facade weaves a diverse program into a single volume.

The School of Law at the University of Baltimore was founded nearly nine decades ago, but for most of that time its classrooms, offices, library, and clinics were scattered among several downtown buildings. That changed last year, with the opening of the John and Frances Angelos Law Center. Designed by Behnisch Architekten with Ayers Saint Gross, the Angelos Law Center unites a diverse program within a single 12-story structure. Its checkerboard envelope, which won Best Facade in AN’s 2014 Best of Design Awards, weaves the building’s three principal components—a classroom and office wing, the library, and a central atrium—into a single volume. In addition, the facade positions the university on the cutting edge of sustainable design. Its integrated approach to energy efficiency has helped the Angelos Law Center win several green-building prizes, and set it on track to achieve LEED platinum status. Read More

House in Cambridge by Armando and di Robilant

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Armando and di Robilant updated an historic Cambridge home with a layered facade and oversize windows. (Paolo Rosselli)

Armando and di Robilant updated an historic Cambridge home with a layered facade and oversize windows. (Paolo Rosselli)

A translucent polycarbonate skin transforms an early-19th century Massachusetts home.

On a well-traveled street in Cambridge, Massachusetts, about halfway between Harvard University and MIT, sits a house not like its neighbors. Its simple massing and pitched roof indicate old bones. But its skin is all 21st century. The house, recently renovated by Alessandro Armando and Manfredo di Robilant, is clad in translucent polycarbonate panels that reveal the structural and insulating layers beneath. For the architects, the project was an experiment in applying a cladding system designed for large-scale projects to a single-family home. “We thought this could be a possible test-bed for something more standard, something that could at least be thought of as a standard way of renovating and improving a typical American detached house,” said di Robilant. “This house is very small, but we’re now trying to fit it toward possible standardization of this approach.” Read More

Sonoran Desert Vernacular by CO Architects

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
CO Architects studied the Sonoran Desert to create a new urban vernacular for Phoenix. (Bill Timmerman)

CO Architects studied the Sonoran Desert to create a new urban vernacular for Phoenix. (Bill Timmerman)

Red-rock mountains and the saguaro cactus inspired the Health Sciences Education Building’s rippling copper facade.

Downtown Phoenix, observed CO Architects’ Arnold Swanborn, looks a lot like downtown Minneapolis. That feels wrong, given the two cities’ contrasting environments. So when it came to designing the Health Sciences Education Building (HSEB) at Phoenix Biomedical Campus (which won honorable mention for facades in AN’s Best of Design Awards), CO Architects went back to nature—to the Sonoran Desert in particular. “We’re building in a desert. We really, in the outset, wanted to understand what it’s like to build in a desert environment, to really go back and investigate the people who first moved there, or even some of the [American] Indians who lived [there],” said Swanborn. “The skin is really a response to some of the lessons we learned from going out to the desert, being out there and seeing how plants and animals adapted to that environment.” Read More

A Transparent Cathedral Addition by architectsAlliance

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The architects designed a transparent addition to the St. James Cathedral's 1910 Parish House. (Courtesy architectsAlliance)

The architects designed a glass addition to the St. James Cathedral’s 1910 Parish House. (Courtesy architectsAlliance)

A renovation and addition bring an historic church complex into the 21st century.

The Diocese of Toronto approached architectsAlliance (aA) about renovating the St. James Cathedral Centre with two objectives in mind. On a practical level, they wanted more space for the cathedral’s outreach program and the Diocesan archives, as well as quarters for the Dean of the Cathedral and visitors. At the same time, the Anglican leadership wanted to make a statement about the Church’s relevance to contemporary Canadian society. “The idea of the addition was to convey an image of the Church itself as a kind of more open institution, much more transparent and contemporary,” said aA’s Rob Cadeau. “[It was] really driven by the dean, who wanted to refresh the image of the Church.” Read More

A Desert Oasis by assemblageSTUDIO

Architecture, Envelope, West
Wednesday, March 12, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
tresARCA's facade reflects the colors and textures of its desert environment. (Bill Timmerman)

tresARCA’s facade reflects the colors and textures of its desert environment. (Bill Timmerman)

Capped by a protective steel mesh screen, tresARCA house is built for indoor/outdoor living.

There are two ways to live with Las Vegas’ harsh climate. The first, epitomized by the hermetically-sealed tract houses ringing the Strip, rejects the reality of the desert in favor of air conditioning and architecture evoking far-off places. The second strategy embraces the environment for what it is, and looks to the natural world for cues about how to adapt. In their tresARCA house, assemblageSTUDIO took the latter approach. Glass and granite punctuated by a folded steel screen surrounding the second-floor bedrooms, tresARCA’s facade is a meditation on the resilience of the desert landscape. Read More

Boston Valley Brings a 100-Year-Old Dome into the Digital Age

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
BOSTON VALLEY FABRICATED 18,841 INDIVIDUAL TERRA COTTA COMPONENTS FOR THE RESTORATION PROJECT (BOSTON VALLEY TERRA COTTA)

BOSTON VALLEY FABRICATED 18,841 INDIVIDUAL TERRA COTTA COMPONENTS FOR THE RESTORATION PROJECT (BOSTON VALLEY TERRA COTTA)

Boston Valley Terra Cotta restored the Alberta Legislature Building’s century-old dome using a combination of digital and traditional techniques.

Restoring a century-old terra cotta dome without blueprints would be a painstaking process in any conditions. Add long snowy winters and an aggressive freeze/thaw cycle, and things start to get really interesting. For their reconstruction of the Alberta Legislature Building dome, the craftsmen at Boston Valley Terra Cotta had a lot to think about, from developing a formula for a clay that would stand up to Edmonton’s swings in temperatures, to organizing just-in-time delivery of 18,841 components. Their answer? Technology. Thanks to an ongoing partnership with Omar Khan at the University at Buffalo’s School of Architecture and Planning, the Orchard Park, New York, firm’s employees are as comfortable with computers as they are with hand tools.

Read More

Transparency by Design: Weiss/Manfredi’s Nanotechnology Center

Envelope
Wednesday, February 26, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
UNLIKE MOST LABORATORY BUILDINGS, THE KRISHNA P. SINGH CENTER FOR NANOTECHNOLOGY IS DESIGNED AROUND A COURTYARD, WITH GLASS TO ALLOW IN DAYLIGHT (ALBERT VERCERKA/ESTO)

UNLIKE MOST LABORATORY BUILDINGS, THE KRISHNA P. SINGH CENTER FOR NANOTECHNOLOGY IS DESIGNED AROUND A COURTYARD, WITH GLASS TO ALLOW IN DAYLIGHT (ALBERT VECERKA/ESTO)

Multiple layers of glass combine with corrugated metal panels to balance visibility and privacy in the University of Pennsylvania’s new research center.

As an experiment in interdisciplinary research, the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania is not a typical science center. It follows, then, that the university would not want a typical laboratory building, with a central corridor and minimal public space. Instead, the University of Pennsylvania asked Weiss/Manfredi to design the Singh Center around two principles. First, the building should create a new campus green for the school of engineering and applied sciences, in keeping with both the university’s and the city’s tradition of building around open quads. Second, the building should maximize natural light and visibility without compromising the integrity of the research itself. Read More

ZGF Builds a Suit of Armor for The University of Oregon

Envelope, West
Wednesday, February 19, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
THE HATFIELD-DOWLIN COMPLEX SUGGESTS A COMBINATION OF GROUNDEDNESS AND AMBITION (JEREMY BITTERMANN)

THE HATFIELD-DOWLIN COMPLEX SUGGESTS A COMBINATION OF GROUNDEDNESS AND AMBITION (JEREMY BITTERMANN)

The glass, stone, and metal exterior of the Hatfield-Dowlin Complex evokes the strength and agility of a college athlete.

The superhero and the Samurai. That’s where Zimmer Gunsul Frasca Architects (ZGF) began their design of the Hatfield-Dowlin Complex at the University of Oregon. The football player, the architects imagined, is like Batman: stealthy and strong, he came to his powers not by supernatural accident, but through relentless training. At the same time, the athlete is a highly skilled warrior, the modern-day equivalent of Japanese military nobility. The facade of the new football training facility materializes these ideas in glass, stone, and metal. Dominated by horizontal expanses of tinted glass, it is powerful but not foreboding. ZGF offers the analogy to a suit of armor: the building’s skin balances protection and connection, solidity and agility.

Read More

Weill Cornell Medical College’s Double Skin

Envelope
Wednesday, February 12, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Outer skin of the double curtain wall features 10-and-a-half foot glass units. (Jeff Goldberg/Esto)

The outer skin of the double curtain wall features 10-and-a-half foot glass units. (Jeff Goldberg/Esto)

A research center in Manhattan gets a custom facade solution for energy efficiency and user comfort.

Ennead Architects and Heintges & Associates recently completed construction on the 475,000-square-foot Belfer Research Center, Weill Cornell Medical College’s latest expansion to Manhattan’s Upper East Side. The building’s facade includes a unique double skin system on the southern face to define the medical campus’ identity, provide ample natural light without glare to the laboratory spaces, and create a highly efficient envelope. Read More

Page 2 of 3123

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.

Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License