Marlon Blackwell Puts on a Clinic with Vol Walker Hall

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Marlon Blackwell Architect's Steven L. Anderson Design Center embodies the recent history of architectural technology in its massing and materials. (Timothy Hursley)

Marlon Blackwell Architect’s Steven L. Anderson Design Center embodies the recent history of architectural technology in its massing and materials. (Timothy Hursley)

University of Arkansas  addition celebrates the future with a contemporary rewrite of Neoclassicism.

As head of the architecture department and distinguished professor at the University of Arkansas Fay Jones School of Architecture, Marlon Blackwell was uniquely qualified to oversee the renovation and expansion of the school’s home, Vol Walker Hall. To unite the school’s landscape architecture, architecture, and interior design departments under one roof for the first time, Blackwell’s eponymous firm designed a contemporary west wing to mirror the east bar on the existing Beaux-Arts style building, constructed in the 1930s as the university library. But the Steven L. Anderson Design Center—which tied for Building of the Year in AN‘s 2014 Best of Design Awards—is more than a container for 37,000 square feet of new studio, seminar, and office space. It is also a teaching tool, a lesson in the evolution of architectural technology writ in concrete, limestone, glass, steel, and zinc.
Read More

Urbana’s Shape-Shifting Parking Garage Facade

Brought to you with support from:
Fabrikator
Urbana Studio designed an interactive aluminum facade for an existing parking structure at Eskenazi Hospital in Indianapolis. (Serge Hoeltschi)

Urbana Studio designed an interactive aluminum facade for an existing parking structure at Eskenazi Hospital in Indianapolis. (Serge Hoeltschi)

Folded aluminum panels deliver the illusion of movement to passersby.

During their recent expansion, Eskenazi Hospital in Indianapolis approached Urbana Studio with an unusual request. The hospital wanted the Los Angeles-based art and architecture firm to design an interactive facade for a recently completed parking structure. “With Indianapolis’ really extreme weather patterns, we gave a lot of thought to: how can we make something that’s interactive but won’t be broken in a year?” said Urbana principal Rob Ley. “Unfortunately, the history of kinetic facades teaches us that that they can become a maintenance nightmare.” Urbana’s solution was to turn the relationship between movement and the object on its head. Though the aluminum facade, titled May September, is itself static, it appears to morph and change color as the viewer walks or drives by.
Read More

5G Studio Wraps Legacy ER in a Zinc Robe

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Legacy ER - Allen's facade was inspired both by suburban domestic architecture and the image of a physician's white coat. (Michael Moran/OTTO)

Legacy ER – Allen’s facade was inspired both by suburban domestic architecture and the image of a physician’s white coat. (Michael Moran/OTTO)

Medical clinic in the Dallas suburbs features a contemporary facade of perforated metal panels.

When Legacy ER commissioned 5G Studio to design an emergency care facility in Allen, Texas, the architects seized the opportunity to define an emerging building type. One of a growing number of freestanding emergency care centers (FECCs) popping up across the United States, the Legacy ER in Allen combines an emergency room and urgent care clinic under one roof. The Allen facility is the second collaboration between the care provider and 5G Studio, who also designed Legacy ER’s FECC in Frisco. “Based on the Frisco project they saw it as a strength to their brand to design an outstanding facility,” said partner Yen Ong. “Architectural identity is one of their brand hallmarks.” Inspired both by traditional domestic architecture and the image of a physician’s robe, Legacy ER – Allen’s sculptural zinc facade punctures the monotony of its suburban surroundings.
Read More

Lake|Flato Beats the Heat at ASU

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

LEED Platinum renovation reconnects the Health Services Building to the campus core.

Early in their renovation of the Arizona State University Health Services Building, Lake|Flato Architects, working with orcutt | winslow, decided to scrap the university’s initial concept in favor of a plan that would reengage the campus’s historic pedestrian corridor, the Palm Walk. Instead of building an addition to the north side of the existing facility, which included a serviceable two-story building constructed in the 1950s and another structure Lake|Flato partner Andrew Herdeg described as “a rambling one-story rabbit warren of spaces,” the architects elected to demolish the one-story wing and build a two-story addition in its place. “This initial idea that we need to look at the basic concept before we start the design, and think about it from the campus design perspective, changed everything,” said Herdeg. It allowed the design team to reduce the program by about 12 percent and reduce the footprint by 20 percent, as well as to preserve 5,000 square feet of green space for programs and stormwater mitigation. But it also presented a challenge. The renovated building’s primary identity would be on the east facade of the building, where the desert sun had the potential to undo efficiencies gained elsewhere.
Read More

Page Floats a Cedar Sunshade in Albuquerque

Brought to you with support from:
Fabrikator
Page designed a simple cedar and steel-wire screen to shade the courtyard of the new GSA building in New Mexico. (Patrick Coulie)

Page designed a simple cedar and steel-wire screen to shade the courtyard of the new GSA building in New Mexico. (Patrick Coulie)

Minimalist catenary canopy lends warmth and lightness to office courtyard.

When Page design principal Larry Speck suggested a catenary sunshade for the courtyard of the new GSA building in Albuquerque, his colleagues set about identifying precedents. “There were some really great devices that we looked at, but a lot were done in the 1960s out of heavy, monumental materials,” said principal Talmadge Smith. “We wondered if there was a way to do it in a lighter, more delicate way that would also introduce some warmth to the space.” The architects elected to build the structure out of western red cedar, which performs particularly well in arid climates. Comprising 4-, 8-, and 12-foot boards suspended on steel cables, the sunshade appears as a wave of blonde wood floating in mid-air, casting slatted shadows on the glass walls of the courtyard.
Read More

debartolo architects’ Weathering Steel Bicycle Gallery

Architecture, Envelope, West
Wednesday, August 6, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
(Timmerman Photography)

Bicycle Haüs’s contemporary structural glass and corrugated steel envelope reflects the owners’ interest in cutting-edge cycling technology. (Timmerman Photography)

Glass and corrugated metal envelop a Scottsdale cycling shop.

When debartolo architects principal Jack DeBartolo 3 AIA first visited the site of Bicycle Haüs in Scottsdale, he knew it was exactly what owners Shasta and Kale Keltz were looking for. “In Arizona, with our very intense heat, we love it when we can unite two things: a northern orientation to maximize light without direct sun, and high visibility to the public way,” said DeBartolo. “When a parcel’s oriented like this, with its main side facing north, it allows us to do both things in one. We can build a glass facade for light and to advertise the contents, and it can also be a view building.” DeBartolo’s firm designed a wedge-shaped structure with a broad structural glass facade facing the street. The remainder of the building is clad in weathering steel, a low-maintenance material that taps into the desert aesthetic of decay and renewal. Read More

Gensler Goes Hollywood with “Vertical Campus”

The 14-story Icon at Sunset Boulevard will house office space for creative and entertainment professionals. (Courtesy Gensler)

The 14-story Icon at Sunset Boulevard will house office space for creative and entertainment professionals. (Courtesy Gensler)

Hudson Pacific Properties is banking on the continued appeal of Hollywood office space with its Icon at Sunset Bronson Studios, a 14-story tower designed by Gensler. Targeting creative professionals, Icon reconfigured the suburban campus typology for an urban setting. Gensler associate Amy Pokawatana called the development a “vertical campus,” blending “work, relaxation, and recreation.” Part of a $150 million studio expansion, the project takes its cue from a six-story building the developer finished on the Sunset Gower Studios lot in 2008.  Read More

Allied Works Carves a Winery Out of Cedar

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Allied Works Architecture wrapped Sokol Blosser Winery’s new tasting room in grey-stained cedar. (Jeremy Bittermann)

Allied Works Architecture wrapped Sokol Blosser Winery’s new tasting room in grey-stained cedar. (Jeremy Bittermann)

Textured wood envelope draws on the history and landscape of Oregon’s Willamette Valley.

Sokol Blosser Winery‘s Willamette Valley tasting room, designed by Allied Works Architecture, pays homage to its agricultural surroundings in its massing and materials. Nestled within a set of terraces scooped out of the Dundee Hills, the building plants roots with a below-grade cellar, on top of which its long, low first story spreads like grape vines along a trellis. Both exterior and interior are wrapped in locally-sourced cedar siding—rough grey boards hung horizontally on the outside, smooth clear wood laid diagonally on the inside—whose regularity recalls aerial photographs of the vineyard. “We went with wood for a number of reasons,” explained principal Kyle Lommen. “There’s a history of wood in the agrarian architecture of that region. There’s a history of wood in wineries as well. And there was a desire to create an atmosphere that is warm and had a material quality.” Read More

Beverly Hills Loses Another Mid-Century Modern Icon

The Beverly Hilton-adjacent Robinsons-May department store has been demolished. (Kimberly Reiss)

The Beverly Hilton-adjacent Robinsons-May department store has been demolished. (Kimberly Reiss)

Beverly Hills gained a vacant lot this week as crews demolished the former Robinsons-May department store at 9900 Wilshire Boulevard. The four-story, marble-clad building, designed by Charles O. Matcham, Charles Luckman, and William Pereira in 1952 with interiors by Raymond Loewy and Associates, was retailer J.W. Robinson’s first store in suburban Los Angeles.

Continue reading after the jump.

Interactive Thermoplastic Pavilion by B+U

Brought to you with support from:
Fabrikator
(Joshua White)

Baumgartner+Uriu designed and built Apertures with students from SCI-Arc. (Joshua White)

A thin shell pavilion with an audio feedback program invites engagement.

Apertures, the amorphous pavilion designed and fabricated by Baumgartner+Uriu (B+U) with students from SCI-Arc, challenges two of architecture’s defining dualities: the distinction between wall and window, and the division between exterior and interior. “Conceptually, we were looking at objects that are multi-directional and have apertures as their main theme,” said partner Herwig Baumgartner. “That was one aspect of it; the other was the barriers between inside and outside and how we can dissolve these. We’re interested in architecture that’s responsive through either movement or sound.” As visitors pass through or otherwise engage with the 16-foot-tall, 1/8-inch-thick structure’s many rounded openings, attached heat sensors trigger sounds based on human bio-rhythms, creating a feedback loop that encourages active exploration of the space. Read More

Sustainability Expert Juan Betancur Talks Integrated Facades

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture's Federation of Korean Industries office tower. (©Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Namgoong Sun)

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture’s Federation of Korean Industries office tower. (©Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Namgoong Sun)

In a high-performance building, argues Juan Betancur, director at Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, the envelope must never be an afterthought. Rather, it should be a material expression of the overall environmental strategy. “The key to what we’re doing with energy and sustainability is: how do the systems become the facades themselves?” he said. “If we make it part of the building, it’s an integrated systems solution.” Read More

Packard Foundation Goes Green With EHDD

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
EHDD designed the David and Lucile Packard Foundation headquarters as a model of cutting-edge green building techniques. (Jeremy Bittermann)

EHDD designed the David and Lucile Packard Foundation headquarters as a model of cutting-edge green building techniques. (Jeremy Bittermann)

Net zero energy, LEED Platinum project raises the bar on eco-friendly office design.

For its new headquarters in Los Altos, California, the David and Lucile Packard Foundation put its building budget where its mouth is. The philanthropic organization, whose four program areas include conservation and science, asked San Francisco-based EHDD to design a net zero energy, LEED Platinum building that would serve as a model of cutting-edge green building techniques. “They wanted to achieve net zero in a way that was replicable, and that showed the path forward for others to follow,” said project manager Brad Jacobson. “It was not just a one-off thing, not just a showcase.” The building’s facade was fundamental to its success as an example of sustainable design. “We were surprised at how significant the envelope is, even in the most benign climate,” said Jacobson. “Pushing the envelope to really high performance made significant energy and comfort impacts, and could be justified even on a first-cost basis.” Read More

Page 1 of 912345...Last »

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License