The Menil’s Modulated Light: Museum’s Design Creates a Light Choreography Through Space

Light Modulation starts outside the building (MDI/ Johnston Marklee)

Light Modulation starts outside the building (MDI/ Johnston Marklee)

The architecture of Johnston Marklee’s recently-unveiled Menil Drawing Institute has wowed most observers and critics, including our own. But an equally significant element of the $40 million project is its lighting, a combination of innovation and subtlety, natural and artificial light.

Volumetric light inside the MDI's "living room"

Volumetric light inside the MDI’s “living room”

Much of the lighting design will be about transition, since visitors will be transferring from the bright Texas sun, measuring about 18,000 foot candles, into a drawing-friendly environment measuring only about five foot candles. The scope begins outside the building, with slanted exterior plate steel rooflines that extend beyond the building, modulating outdoor light while also shifting the building from an institutional scale to a more intimate one. Aggregate concrete pavers on the ground are rough, less reflective, to create a more muted light.

Inside, qualities of light “choreograph and orient you through the buildings,” described Johnston Marklee principal Sharon Johnston. Light will react differently with varied surfaces, and in different settings. In the “living room,” at the front of the building, light will be  “volumetric,” said lighting consultant George Sexton, combining vertical and horizontal lighting planes to provide more depth.When necessary, display rooms will have artificial light sources, which will be as inconspicuous as possible. But inside the study room natural light will be introduced via a sail cloth, which will allow for the perception of changing light conditions.

“We wanted, in the tradition of The Menil, to use intelligent materials and to use the way light and architecture come together to create a wide range of experience but not through super elaborate means. We want it to have a very natural, elemental feeling about it,” said Johnston.

Menil Drawing Institute. (courtesy MDI/ Johnston Marklee)

Menil Drawing Institute. (courtesy MDI/ Johnston Marklee)

One Response to “The Menil’s Modulated Light: Museum’s Design Creates a Light Choreography Through Space”

  1. Mattia Nuzzo says:

    This looks to be a stunning project. Can’t wait to see it completed.

Post new comment

Name (required)

E-Mail (required)

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License