On View> Robert Irwin’s “Scrim veil—Black rectangle—Natural light” at the Whitney Museum

East
Monday, August 5, 2013
.
(Courtesy Whitney Museum of American Art)

(Courtesy Whitney Museum of American Art)

Robert Irwin’s “Scrim veil—Black rectangle—Natural light”
The Whitney Museum of American Art
945 Madison Avenue
New York, NY
Through September 1

It has been 36 years since Robert Irwin, now 84 years old, debuted his Scrim veil—Black rectangle—Natural light installation at the Whitney Museum of American Art. This summer, the legendary installation, designed specifically for the fourth floor of the Breuer building, returns to the museum. As the title suggests, Irwin’s minimalist installation is composed of three simple elements: a black line that runs along the length of the gallery walls, natural light that enters through the museum’s iconic trapezoidal window, and a white translucent polyester scrim hung from the ceiling that slices through the space. These elements divide the space into various geometric forms and create a disorienting experience. As visitors circle the gallery and daylight moves across the room, the perception of space is shown to be less definite than one might previously have imagined.

Post new comment

Name (required)

E-Mail (required)

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License
Pinterest