Dutch Dream Team to Redesign United Nations Lounge

East
Monday, December 19, 2011
.
View from the bar area towards the entrance. (Courtesy OMA)

View from the bar area towards the entrance. (Courtesy OMA)

Rem Koolhaas has been thinking about the United Nations since his early Delirious New York days. Earlier this century, he even made a bid to design a new Secretariat. While that project didn’t pan out, the Dutch architect is joining a team of countrymen and women to “reconceive” the North Delegates Lounge in the Conference Building. In addition to OMA, the team will include designer Hella Jongerius, graphic designer Irma Boom, artist Gabriel Lester, and “theorist Louise Schouwenberg.”

View of the original Delegates' Lounge from 1952. (Courtesy UN)

View of the original Delegates' Lounge from 1952. (Courtesy UN)

Occupied since 1952, the original space is sandwiched between the Secretariat and General Assembly; it is a magisterial double-height room hundreds of feet long with floor-to-ceiling windows overlooking the East River. A swank bar at one end was replaced in 1978 with a mezzanine and smaller bar that will be removed to take advantage, once again, of the room’s corner views.

Keenly aware of the complex’s complex identity and Le Corbusier’s grab for design credit, Koolhaas who once wrote that the U.N. was a building that “an American could never have thought and a European could never have built” has described the team’s approach as the “preservation of change.” The renovation will include handmade bead curtains, new carpets, a combination of original Knoll club and Eames lounge chairs with new furnishings, and a new installation for artworks donated by member states. The fate of a 300-foot tapestry of the Great Wall of China (50,000 yards of wool; 600 pounds) that once hung in the lounge and was donated during the ping-pong détente of the 70s was not mentioned in the press release. The project sponsored by the Dutch Ministry of Foreign Affairs is scheduled for completion in 2012.

Entrance with information desk, original signage, and clock. (Courtesy OMA)

Entrance with information desk, original signage, and clock. (Courtesy OMA)

Axonometric view of the new space. (Courtesy OMA)

Axonometric view of the new space. (Courtesy OMA)

One Response to “Dutch Dream Team to Redesign United Nations Lounge”

  1. Erik says:

    Anyone at all worried about what is going to get lost here? Why is this falsely labeled “redesign” so desirable?

Post new comment

Name (required)

E-Mail (required)

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License
Pinterest