Just six logs keep this cafe warm and cozy in Buffalo, New York

Cafe Fargo in Buffalo, New York has no mechanical heating system. (Florian Holzherr)

Cafe Fargo in Buffalo, New York has no mechanical heating system. (Florian Holzherr)

Wintry Buffalo, New York is about the last place you might expect to find a building with no mechanical HVAC system. Yet that’s where a pair of architects fired up their custom-designed masonry heater, also called a kachelofen, which warms a contemporary cafe space by burning just six logs per day—even through a record-breaking winter where the average temperature was just 22.8 degrees.

Continue reading after the jump.

Architects in Vienna plan to build this skyscraper out of wood

The tower will rise 276 feet. (Courtesy Rüdiger Lainer and Partner via The Guardian)

The tower will rise 276 feet. (Courtesy Rüdiger Lainer and Partner via The Guardian)

Last year, AN‘s Midwest Editor Chris Bentley reported on the advances being made in wood construction and how we were on the verge of seeing tall timber towers sprout up around the world. The AEC community has been talking about building high-rise structures with wood for years, but there obviously hasn’t been a major revolution with the building type just yet—the tallest modern wood building doesn’t even top 100 feet. Well, that record is about to be shattered by a new tower in Vienna that could usher in a new era of high-rise development.

Continue reading after the jump.

Product> Surfaces Effective: 14 Innovative Materials

Interiors, National, Product
Friday, February 13, 2015
.
Dinesen-showroom---Søtorvet-5---OeO-Designstudio-03

(Courtesy Dinesen)

Visual grace notes to architectural compositions, surface and finish materials can bring tactility, color, and pattern into a space. From floor to ceiling, from wood and tile to composites and carpeting, here’s our pick of the current palette.

Plank Floors
Dinesen

Founded in 1898, this family-run company sources Douglas fir and oak from the best forests in Europe, selecting trees between eighty and 200 years old for exceptional custom flooring installations.

Continue reading after the jump.

Gould Evans Rewraps Kansas Library

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Rather than adding on to one end of the existing structure, Gould Evans wrapped a new reading room and terra cotta facade around the old Lawrence Public Library. (Courtesy Gould Evans)

Rather than adding on to one end of the existing structure, Gould Evans wrapped a new reading room and terra cotta facade around the old Lawrence Public Library. (Courtesy Gould Evans)

Terra cotta rain screen transforms brutalist eyesore into energy-efficient community space.

Considered an aesthetic and functional failure almost since its construction in 1974, the old public library in Lawrence, Kansas, was overdue for a renovation four decades later. Gould Evans‘ challenge was to transform the low-slung brutalist behemoth, a poor environmental performer lacking both adequate daylighting and a sense of connection to the community, into an asset. “The desire was to try to come up with a building that basically reinvented the library for the community,” said vice president Sean Zaudke. Rather than tacking an addition on to one end of the existing structure, the architects elected to wrap a 20,000-square-foot reading room and open stacks area around the old facade. In so doing, they altered the exterior for the better, swapping bare concrete for an earth-hued terra cotta rain screen punctuated by plentiful glazing. They also significantly enhanced the library’s environmental performance, with early estimates suggesting that the new Lawrence Public Library will see a 50 percent reduction in energy usage despite a 50 percent increase in square footage.

Read More

Want a Rem in your room? Beijing’s CCTV tower transformed into a wardrobe

GalleryALL_NaihanLi_CCTVwardrobe_2

(Courtesy Design Miami)

At the recent Design Miami fest, artist Naihan Li exhibited her work-of-art wardrobe, which is helpfully—or confusingly—titled I AM A MONUMENT. (Apologies, and a tip of the chapeau, to Robert Venturi, Denise Scott Brown, and Steven Izenour.) The monument in question is, of course, Rem KoolhaasCCTV building.

Continue reading after the jump.

Pictorial> Studio Gang’s sylvan retreat in Kalamazoo, Michigan

(Iwan Baan)

(Iwan Baan)

Studio Gang Architects‘ Arcus Center at Kalamazoo College in Michigan broke ground in 2012. Now photos of this sylvan study space are available, following its September opening. And they don’t disappoint.

View the images after the jump.

Radlab Makes Music with Moiré

Brought to you with support from:
Fabrikator
Radlab's Clefs Moiré brings life to the lobby of a Boston-area apartment building. (Courtesy Radlab)

Radlab’s Clefs Moiré brings life to the lobby of a Boston-area apartment building. (Courtesy Radlab)

Undulating birch walls create pockets of privacy in an apartment building lobby.

When Boston design and fabrication firm Radlab began work on Clefs Moiré, the permanent installation in the lobby of One North of Boston in Chelsea, Massachusetts, they had relatively little to go on. They knew that the apartment building’s developer wanted a pair of walls of a certain size to activate the lobby space, but that was about it. “Normally we get more information, so we can come up with a story—a concept based on the building and its requirement,” said Radlab’s Matt Trimble. “For this we pulled back and said, we have an opportunity to be a little more abstract about how we approach this conceptually.” Inspired by moiré patterning and a harpsichord composition by J.S. Bach, the team designed and built two slatted birch walls whose undulating surfaces embody a dialog between transparency and opacity.
Read More

GLUCK+ Screens a Modern Great Camp

Architecture, East, Envelope
Wednesday, September 24, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The two main buildings at GLUCK+'s Lakeside Retreat feature sliding wooden screens over massive glass curtain walls. (Courtesy GLUCK+)

The two main buildings at GLUCK+’s Lakeside Retreat feature sliding wooden screens over massive glass curtain walls. (Courtesy GLUCK+)

Custom sliding wood shades maximize privacy and views in Adirondack Mountains retreat.

Architect-led design build firm GLUCK+ designed the Lakeside Retreat in the Adirondack Mountains on an historic blueprint: the Great Camps, sprawling summer compounds built by vacationing families during the second half of the nineteenth century. “The clients wanted to hold events there, and to make a place where their kids—who were in college at the time—would want to spend time,” said project manager Kathy Chang. “They wanted to create different ways of occupying the space.” GLUCK+ carved the hilly wooded site into a series of semi-subterranean buildings, of which the two principal structures are the family house and the recreation building. These buildings are, in turn, distinguished by massive lake-facing glass facades, camouflaged by wooden screens designed to maximize both privacy and views. Read More

Herringbone Whisky Bar by Taylor and Miller

Brought to you with support from:
Fabrikator
Taylor and Miller Architecture and Design crafted a playful patterned interior for former contractor and whisky bar proprietor Steve Owen. (Courtesy Taylor and Miller)

Taylor and Miller Architecture and Design crafted a playful patterned interior for former contractor and whisky bar proprietor Steve Owen. (Courtesy Taylor and Miller)

Owner-built interior explores the transition from two dimensions to three.

For his latest venture, The Montrose in Park Slope, Brooklyn, whisky bar proprietor and former contractor Steve Owen (with partners Michael Ferrie and Alex Wade) wanted a rough, industrial look evocative of an Old World distillery. “He was coming at it sort of from an antique perspective, as a pastiche,” said B. Alex Miller, partner at Taylor and Miller Architecture and Design. “We were thinking of it in a different way.” Taylor and Miller, who had worked with Owen on several projects when he was a practicing contractor, noticed the prevalence of wood herringbone patterning on the walls and floors of the spaces Owen was inspired by. “We’d done some other herringbone studies,” said Miller. “We said, ‘This is something that’s often done in a high-end scenario. Let’s pare it down to the barest of essentials, just do it out of 2-by-4 pine, do it in grain on the walls.'” Read More

Packard Foundation Goes Green With EHDD

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
EHDD designed the David and Lucile Packard Foundation headquarters as a model of cutting-edge green building techniques. (Jeremy Bittermann)

EHDD designed the David and Lucile Packard Foundation headquarters as a model of cutting-edge green building techniques. (Jeremy Bittermann)

Net zero energy, LEED Platinum project raises the bar on eco-friendly office design.

For its new headquarters in Los Altos, California, the David and Lucile Packard Foundation put its building budget where its mouth is. The philanthropic organization, whose four program areas include conservation and science, asked San Francisco-based EHDD to design a net zero energy, LEED Platinum building that would serve as a model of cutting-edge green building techniques. “They wanted to achieve net zero in a way that was replicable, and that showed the path forward for others to follow,” said project manager Brad Jacobson. “It was not just a one-off thing, not just a showcase.” The building’s facade was fundamental to its success as an example of sustainable design. “We were surprised at how significant the envelope is, even in the most benign climate,” said Jacobson. “Pushing the envelope to really high performance made significant energy and comfort impacts, and could be justified even on a first-cost basis.” Read More

Two-Sided Railway Station by Team CS

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

The south facade of the new Rotterdam Centraal Station is a soaring construction of stainless steel and glass. (Jannes Linders for Team CS)

Rotterdam Centraal Station’s relationship to the existing urban fabric called for different treatments of its north and south facades.

To call the commission for a new central railway station in Rotterdam complicated would be an understatement. The project had multiple clients, including the city council and the railway company ProRail. The program was complex, encompassing the north and south station halls, train platforms, concourse, commercial space, offices, outdoor public space, and more. Finally, there was the station’s relationship to Rotterdam itself: while city leaders envisioned the south entrance as a monumental gateway to the city, the proximity of an historic neighborhood to the north necessitated a more temperate approach. Team CS, a collaboration among Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, and West 8, achieved a balancing act with a multipart facade conceived over the project’s decade-long gestation. On the south, Rotterdam Centraal Station trumpets its presence with a swooping triangular stainless steel and glass entryway, while to the north a delicate glass-house exterior defers to the surrounding urban fabric. Read More

Seoul’s Hole: UTAA Collaborates with Students on Wooden Rest Space

Design, International
Thursday, January 9, 2014
.
otaa_archpaper_01

(Courtesy UTAA)

Korean architecture firm UTAA collaborated with three architecture students at the University of Seoul (Lee Sang-myeong, Ha Ki-seong, Baek Jong-ho) to spruce up a campus parking lot.  The Rest Hole is created by wooden ribs installed into a largely vacant and underutilized space that lay at the base of a University dorm.
Read more

Filed Under: , , ,

Page 1 of 212

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License