Toronto Design Competition hopes to lure people to the beach in the dead of winter

HotBox by Michaela MacLeod and Nicholas Croft.

HotBox by Michaela MacLeod and Nicholas Croft.

Believe it or not, Toronto’s beaches are not a particularly huge draw during the winter months—insiders say it has something to do with temperature. To try and change that—to make the city’s beaches seem appealing even in frigid temperatures—some optimistic Canadians have launched an international design competition to transform the city’s sandy stretches.

Continue reading after the jump.

Montreal to transform expressway into multi-modal urban boulevard

The transformed Bonaventure Expressway. (Courtesy CTV News Montreal)

The transformed Bonaventure Expressway. (Courtesy CTV News Montreal)

Urbanists rejoice! Montreal will tear down a major piece of one of its expressways and replace it with a multi-modal urban boulevard complete with parks, dozens of new trees, bike lanes, dedicated bus lanes, a dog park, and art installations. The Montreal Gazette reported that crews will start dismantling the city’s Bonaventure Expressway this spring, and that the entire $141.6 million project should wrap up as soon as 2017.

Read More

An interactive kaleidoscope of 50 colorful prisms hopes to entice winter exploration in Montreal

Prismatica. (Courtesy James Brittain)

Prismatica. (Courtesy James Brittain)

With 50 pivoting prisms, Toronto-based architecture firm RAW has transformed downtown Montreal into an interactive kaleidoscope. The installation, called Prismatica, is one of two winners selected in the city’s fifth annual Luminothérapie competition. This is the first time that a non-Quebec based firm has won the competition, so congrats to RAW.

COntinue reading after the jump.

Sturgess and RJC Soar with Glass Skywalk

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Sturgess Architecture, RJC, and PCL Construction Management crafted a gravity-defying walkway for Jasper National Park. (Courtesy Sturgess Architecture)

Sturgess Architecture, RJC, and PCL Construction Management crafted a gravity-defying walkway for Jasper National Park. (Robert Lemermeyer)

Parabola cantilever walkway delivers park visitors to the brink.

Concerned that visitors to Canada‘s national parks were becoming increasingly disengaged from both the experience of the outdoors and the reality of climate change, Parks Canada launched a search for private-sector initiatives to reverse the trend toward drive-through tourism. Brewster Travel Canada answered the call with a limited design competition for a walkable structure in Jasper National Park‘s Sunwapta Valley. “One of the bus drivers suggested that we do something over this particular gorge, Trickle Creek Canyon—something that could be suspended off the side of the mountain that brought visitors into a more intimate relationship with the Athabasca Glacier and its melting,” explained Sturgess Architecture principal Jeremy Sturgess. With design-build team lead PCL Construction Management and structural engineer Read Jones Christoffersen (RJC), Sturgess’ firm crafted a cantilevered walkway that, clad in weathering steel and glass, defers to its natural surroundings while providing breathtaking views of the glacier and valley floor. Though not a facade itself, Glacier Skywalk warrants discussion within the context of high-performance building envelopes for its innovative structure and streamlined approach to materials—the “+” in Facades+.

Read More

KANVA’s Edison Residence Animates History

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The facade of KANVA's Edison Residence combines references to the site's history with an exploration of new technology. (Marc Cramer/v2com)

The facade of KANVA’s Edison Residence combines references to the site’s history with an exploration of new technology. (Marc Cramer/v2com)

Photoengraved concrete connects past and present in Montreal student housing.

Though the site on which KANVA‘s Edison Residence was recently constructed stood vacant for at least 50 years, its emptiness belied a more complicated history. Located on University Street just north of McGill University’s Milton gates, the student apartment building lies within one of Montreal‘s oldest neighborhoods. Photographs dating to the mid-19th century show a stone house on the lot, but by 1960 the building “had disappeared; it was erased,” said founding partner Rami Bebawi. Excavation revealed that the original house had burned to the ground. Prompted by the site’s history, as well as an interest in exploring cutting-edge concrete technology, the architects delivered a unique solution to the challenge of combining old and new: a photoengraved concrete facade featuring stills from Thomas Edison’s 1901 film of Montreal firefighters.

Read More

Antoine Predock’s Canadian Museum for Human Rights Opens In Winnipeg

The Canadian Museum for Human Rights, designed by Antoine Predock Architect, opened last Saturday. (Jessica Sigurdson/CMHR-MCDP)

The Canadian Museum for Human Rights, designed by Antoine Predock Architect, opened last Saturday. (Jessica Sigurdson/CMHR-MCDP)

The Antoine Predock–designed Canadian Museum for Human Rights opened in Winnipeg last Friday with a ceremony featuring an indigenous blessing, performances by Ginette Reno, The Tenors, Maria Aragon, and Sierra Noble, plus remarks by several Canadian government officials as well as representatives of the museum. Read More

Inaugural Mies Crown Hall Americas Prize goes to cliffside cube in Chile

Poli House, Chile (Cristobal Palma)

Poli House, Chile (Cristobal Palma)

After traveling all over the Western Hemisphere to inspect built work by emerging architects from Canada to Chile, a team of judges awarded the first-ever Mies Crown Hall Americas Prize on Tuesday, bestowing $25,000 and an offer to teach at the Illinois Institute of Technology (IIT) on Mauricio Pezo and Sofia Von Ellrichshausen for their poetic Poli House, perched above the Pacific Ocean on a cliff in Tomé, Chile.

Continue reading after the jump.

Herzog & de Meuron Wins Bid For First Canadian Project at the Vancouver Art Gallery

(Courtesy Vancouver Art Gallery)

Site of the new facility to be designed by Herzog & de Meuron. (Courtesy Vancouver Art Gallery)

02-vancouver-art-museum-herzog-de-meuron

(Courtesy Vancouver Art Gallery)

Herzog & de Meuron will be designing the new Vancouver Art Gallery. The plan will double the size of the 300,000 square foot existing institution.The new Vancouver Art Gallery will be the Swiss firm’s first Canadian project.

HdM was selected out of the shortlist that consisted of Diller Scofidio + Renfro (New York), Tod Williams Billie Tsien Architects (New York), KPMB Architects (Toronto), and SANAA (Tokyo). The finalists, announced in January, were chosen out of 75 firms from 16 countries who submitted to an open Request for Qualifications process issued by the gallery.

Conceptual designs are expected to be revealed in early 2015.

Robson Redux Competition Brings a New Summer Plaza to Vancouver

robsonredux1_archpaper

2014 Entry into Robson Redux (Courtesy VIVA Vancouver)

For the fourth year running, Robson Street in downtown Vancouver will play host to a public art project designed to enhance people’s connection to one another and people’s connection to the space. The brief for “Robson Redux “entails transforming a street that acts largely as a pedestrian thoroughfare into something more akin to a plaza or city square for the coming summer months. On today, April 15th, a jury will select one of the 79 entries to build and install in time for Canada Day (July 1st for those not in the know).

Past winners after the jump.

Canadian Artist Creates Interactive Wall That Moves As You Walk By

The HEXI Wall in Action (Courtesy thibautsld.com)

The HEXI Wall in Action (Courtesy thibautsld.com)

Canadian graphic designer, Thibaut Sld., has created an interactive wall that responds to human presence. The impressive installation—which is equal parts CGI and home design—is known as HEXI and is comprised of 60 mounted modules that work in-sync with motion detectors to track, and then mirror, a person’s movement along the wall. So, essentially, when a person near the wall moves, the wall moves with them. Brave new world.

Watch the video after the jump.

A Transparent Cathedral Addition by architectsAlliance

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
The architects designed a transparent addition to the St. James Cathedral's 1910 Parish House. (Courtesy architectsAlliance)

The architects designed a glass addition to the St. James Cathedral’s 1910 Parish House. (Courtesy architectsAlliance)

A renovation and addition bring an historic church complex into the 21st century.

The Diocese of Toronto approached architectsAlliance (aA) about renovating the St. James Cathedral Centre with two objectives in mind. On a practical level, they wanted more space for the cathedral’s outreach program and the Diocesan archives, as well as quarters for the Dean of the Cathedral and visitors. At the same time, the Anglican leadership wanted to make a statement about the Church’s relevance to contemporary Canadian society. “The idea of the addition was to convey an image of the Church itself as a kind of more open institution, much more transparent and contemporary,” said aA’s Rob Cadeau. “[It was] really driven by the dean, who wanted to refresh the image of the Church.” Read More

Boston Valley Brings a 100-Year-Old Dome into the Digital Age

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
BOSTON VALLEY FABRICATED 18,841 INDIVIDUAL TERRA COTTA COMPONENTS FOR THE RESTORATION PROJECT (BOSTON VALLEY TERRA COTTA)

BOSTON VALLEY FABRICATED 18,841 INDIVIDUAL TERRA COTTA COMPONENTS FOR THE RESTORATION PROJECT (BOSTON VALLEY TERRA COTTA)

Boston Valley Terra Cotta restored the Alberta Legislature Building’s century-old dome using a combination of digital and traditional techniques.

Restoring a century-old terra cotta dome without blueprints would be a painstaking process in any conditions. Add long snowy winters and an aggressive freeze/thaw cycle, and things start to get really interesting. For their reconstruction of the Alberta Legislature Building dome, the craftsmen at Boston Valley Terra Cotta had a lot to think about, from developing a formula for a clay that would stand up to Edmonton’s swings in temperatures, to organizing just-in-time delivery of 18,841 components. Their answer? Technology. Thanks to an ongoing partnership with Omar Khan at the University at Buffalo’s School of Architecture and Planning, the Orchard Park, New York, firm’s employees are as comfortable with computers as they are with hand tools.

Read More

Page 1 of 212

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License