Overland Unclogs Historic Plumbing Warehouse

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Through adaptive re-use, Overland found a new home in an abandoned warehouse near San Antonio's arts district. (Courtesy Overland)

Through adaptive re-use, Overland created a new home in an abandoned warehouse near San Antonio’s arts district. (Courtesy Overland)

San Antonio firm transforms vacant industrial building into sunlit workspace.

Dissatisfied with their two-story office, San Antonio architecture practice Overland Partners recently went looking for a new home. They found it in an unexpected place: a long-vacant plumbing supply warehouse within the city’s burgeoning arts district. The 1918 Hughes Plumbing Warehouse offered the firm exactly what they wanted—a large open floor plan—in an architecturally refined package. The timber-framed, brick-clad building “is simple,” said project architect Patrick Winn, “but it’s really elegant and beautiful when you’re able to look at it.” The problem was that years of disuse had left their mark. “When we first viewed it, it was really far gone,” recalled Winn. The original windows had been broken up, and the roof had flooded. Undaunted, the architects took on an extensive renovation project, with the result that today the former plumbing distribution center is a boon not just to Overland, but to the neighborhood as a whole.
Read More

Lake|Flato Beats the Heat at ASU

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

Lake|Flato replaced an inefficient one-story wing with a two-story volume wrapped in a high-performance facade. (Bill Timmerman)

LEED Platinum renovation reconnects the Health Services Building to the campus core.

Early in their renovation of the Arizona State University Health Services Building, Lake|Flato Architects, working with orcutt | winslow, decided to scrap the university’s initial concept in favor of a plan that would reengage the campus’s historic pedestrian corridor, the Palm Walk. Instead of building an addition to the north side of the existing facility, which included a serviceable two-story building constructed in the 1950s and another structure Lake|Flato partner Andrew Herdeg described as “a rambling one-story rabbit warren of spaces,” the architects elected to demolish the one-story wing and build a two-story addition in its place. “This initial idea that we need to look at the basic concept before we start the design, and think about it from the campus design perspective, changed everything,” said Herdeg. It allowed the design team to reduce the program by about 12 percent and reduce the footprint by 20 percent, as well as to preserve 5,000 square feet of green space for programs and stormwater mitigation. But it also presented a challenge. The renovated building’s primary identity would be on the east facade of the building, where the desert sun had the potential to undo efficiencies gained elsewhere.
Read More

Alexander Gorlin Wraps Supportive Housing in a Binary Skin

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Located in the Bronx, The Brook provides housing and support services for the formerly homeless and individuals living with HIV/AIDS. (Courtesy Alexander Gorlin Architects)

Located in the Bronx, The Brook provides housing and support services for the formerly homeless and individuals living with HIV/AIDS. (Courtesy Alexander Gorlin Architects)

An aluminum rain screen and locally-sourced brick articulate a two-part program.

The Brook, developed by Common Ground and designed by Alexander Gorlin Architects, is part of a new wave of affordable housing communities popping up all over the United States. Unlike the public housing projects of the mid-twentieth century, which focused exclusively on housing and tended to suffer from a lack of routine maintenance, The Brook, located in the Bronx, combines apartments and support services under one roof. This duality is manifested in the envelope’s contrasting material palette—dark grey brick for the residential spaces, raw aluminum over the community facilities. “The idea of the exterior was to symbolize, as well as reflect, the internal program of Common Ground as supportive housing,” said Alexander Gorlin. “It’s inspired in part by Le Corbusier and his idea of expressing the program on the facade, and expressing the public functions as a means of interrupting a repetitive facade.” Read More

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2014 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License