Synthesis Design + Architecture’s sophisticated addition to one of the world’s largest malls

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Facade at dusk, by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

Facade at dusk, by Polar Factory, courtesy Synthesis Design + Architecture

The facade and roof serve as a the graphic identity for the 20,000 sq. ft. building while acting as a veil which reveals and conceals views.

The Groove provides an extension to CentralWorld, the third largest mall in the world. At 6,000,000 sq. ft., the mall is comprised of three towers: an office tower, a lifestyle tower (including a gym, dentist and doctors offices, schools, etc.), and a hotel tower. The main shopping center includes four department stores and a convention center. Sited at an existing entry plaza to the office tower, which feeds an underground parking garage, the project came to Synthesis’ office with several structural design constraints. The weight of the addition was limited, causing the design team to incorporate a specific steel frame with a grid coordinated to the bay spacing of the parking garage immediately below grade. Alvin Huang, Founder and Design Principal of Synthesis Design, says this helped save time at the start of the design process. At 20,000 sq. ft., the project, jokes Huang, is “the punctuation on the paragraph.”
Read More

Thomas Phifer and Partners’ elegantly functional box saturated in daylight

Architecture, Envelope, West
Friday, December 18, 2015
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
© Scott Frances

(Courtesy Scott Frances)

The 10-story courthouse includes ten courtrooms for the District Court of Utah, fourteen judges’ chamber suites,  administrative Clerk of the Court offices, the United States Marshal Service, United States Probation, and other federal agencies.

Thomas Phifer and Partners recently completed a United States Courthouse in Salt Lake City for the General Services Administration (GSA). The 400,000 sq. ft. project consists of a blast resistant shell clad with a custom designed anodized aluminum sun screen. The screen is arranged in four configurations dependent on solar orientation, performing as a direct heat gain blocker on the south facades, while subtly changing to a louvered fin configuration on the east and west facades.
Read More

Koning Eizenberg blends old and new

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
(Eric Staudenmaier)

(Eric Staudenmaier)

In 2006, the 28th St. YMCA was added to the City of Los Angeles Historic-Cultural Monuments List, and in 2009 it was added to the National Park Service’s National Register of Historic Places.

In 1926, just three years after becoming the first African-American member of the American Institute of Architects (AIA), Paul R. Williams designed a landmark YMCA building on 28th Street in Los Angeles. Nearly ninety years later, the building has been restored, and transformed, into a modern multi-family housing complex. Koning Eizenberg Architects (KEA) worked on the project for Jim Bonner, FAIA, architect and executive director of the nonprofit affordable housing organization Clifford Beers Housing. The architects restored the historic 52-unit building, reorganizing the layout into 24 studio apartments, and constructed a new 5-story, 25 studio apartment building next door.  The project features a perforated metal screen scrim wall, an integrated photovoltaic panel wall, restored historic stone work. and a shared roof deck that programmatically connects the historic building with it’s modern neighbor.
Read More

London’s Frieze Art Fair opens a second pavilion by Universal Design Studio after successful 2014 show

Architecture, Art, International
Wednesday, October 21, 2015
.

image002

The Frieze Art Fair looks to capitalize on the 55,000 people who thronged a pavilion by Universal Design Studio (UDS) last year by commissioning another. The five-day festival is held in Regent’s Park, London every October.
Read More

Gruen Associates Clad Utility Plant in Flowing Steel

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Gruen Associates wrapped the new LAX Central Utility Plant in a sleek envelope of stainless steel and corrugated aluminum. (Courtesy Gruen Associates)

Gruen Associates wrapped the new LAX Central Utility Plant in a sleek envelope of stainless steel and corrugated aluminum. (Courtesy Gruen Associates)

Curved metal facade embodies spirit of mobility at LAX.

The commission to design a new Central Utility Plant (CUP) for Los Angeles International Airport (LAX) came with a major caveat: the original 1960s-era CUP would remain online throughout construction, providing heating and cooling to adjacent passenger terminals until the new plant was ready to take over. Read More

Here’s how Morris Adjmi’s ghostly aluminum carbon copy of a warehouse in Tribeca is shaping up

(Courtesy Field Condition)

(Courtesy Field Condition)

On a prime Tribeca corner, Morris Adjmi has transformed an early 19th century coffee and tea warehouse into a fancy condo building—and built a mirror-image replica of the stately structure right next to it. Well, almost.

Continue reading after the jump.

High-Design Parking Garage by IwamotoScott

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
IwamotoScott crafted a digitally-fabricated aluminum skin for a Miami Design District parking garage. (Courtesy IwamotoScott)

IwamotoScott crafted a digitally-fabricated aluminum skin for a Miami Design District parking garage. (Courtesy IwamotoScott)

Digitally-fabricated folded aluminum screen animates a utilitarian structure.

In the Miami Design District, even the parking garages are works of art. The recently completed City View Garage is no exception, thanks in part to a folded aluminum facade designed by IwamotoScott.
Read More

Jaklitsch/Gardner’s Three-Part Ode to Tokyo

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Jaklitsch/Gardner Architects' flagship Tokyo store for Marc Jacobs features a lantern-like, non-occupiable top story sheathed in punched aluminum. (Liao Yusheng)

Jaklitsch/Gardner Architects’ flagship Tokyo store for Marc Jacobs features a lantern-like, non-occupiable top story sheathed in punched aluminum. (Liao Yusheng)

Marc Jacobs flagship store features a tripartite facade of aluminum, tile, and glass.

Commissioned to design Marc Jacobs‘ flagship Tokyo store, Jaklitsch/Gardner Architects‘ first order of business was to rectify the desire for an iconic urban presence with strict local regulations. To make the 2,800-square-meter shop more visible from nearby Omotesando Street, the architects took advantage of a loophole in the building code that allowed them to double the height of the structure as long as the top half was not occupiable. The catch was that the code required a 500-millimeter gap between the occupiable and non-occupiable spaces. “Our first strategy was to create a louvered facade system that would disguise [the divide],” recalled principal Stephan Jaklitsch. But after an afternoon walk through the Imperial gardens, they reversed course. “We were inspired by the vernacular architecture,” said project architect Jonathan Kirk. “We wanted to somehow utilize the language of proportions, but also the materiality within that experience. Rather than trying to create something that was monolithic, we began to look at different materials for each of the building’s components.” The result, called Tōrō Ishi Ku (lantern-rock-void), makes its mark on the city with a tripartite facade in punched aluminum, bespoke tile, and glass.
Read More

Urbana’s Shape-Shifting Parking Garage Facade

Brought to you with support from:
Fabrikator
Urbana Studio designed an interactive aluminum facade for an existing parking structure at Eskenazi Hospital in Indianapolis. (Serge Hoeltschi)

Urbana Studio designed an interactive aluminum facade for an existing parking structure at Eskenazi Hospital in Indianapolis. (Serge Hoeltschi)

Folded aluminum panels deliver the illusion of movement to passersby.

During their recent expansion, Eskenazi Hospital in Indianapolis approached Urbana Studio with an unusual request. The hospital wanted the Los Angeles-based art and architecture firm to design an interactive facade for a recently completed parking structure. “With Indianapolis’ really extreme weather patterns, we gave a lot of thought to: how can we make something that’s interactive but won’t be broken in a year?” said Urbana principal Rob Ley. “Unfortunately, the history of kinetic facades teaches us that that they can become a maintenance nightmare.” Urbana’s solution was to turn the relationship between movement and the object on its head. Though the aluminum facade, titled May September, is itself static, it appears to morph and change color as the viewer walks or drives by.
Read More

Alexander Gorlin Wraps Supportive Housing in a Binary Skin

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Located in the Bronx, The Brook provides housing and support services for the formerly homeless and individuals living with HIV/AIDS. (Courtesy Alexander Gorlin Architects)

Located in the Bronx, The Brook provides housing and support services for the formerly homeless and individuals living with HIV/AIDS. (Courtesy Alexander Gorlin Architects)

An aluminum rain screen and locally-sourced brick articulate a two-part program.

The Brook, developed by Common Ground and designed by Alexander Gorlin Architects, is part of a new wave of affordable housing communities popping up all over the United States. Unlike the public housing projects of the mid-twentieth century, which focused exclusively on housing and tended to suffer from a lack of routine maintenance, The Brook, located in the Bronx, combines apartments and support services under one roof. This duality is manifested in the envelope’s contrasting material palette—dark grey brick for the residential spaces, raw aluminum over the community facilities. “The idea of the exterior was to symbolize, as well as reflect, the internal program of Common Ground as supportive housing,” said Alexander Gorlin. “It’s inspired in part by Le Corbusier and his idea of expressing the program on the facade, and expressing the public functions as a means of interrupting a repetitive facade.” Read More

Rutgers Campus Cornerstone by TEN Arquitectos

Architecture, East, Envelope
Wednesday, June 25, 2014
.
Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
Folded anodized aluminum panels enclose the sides of the building that face away from campus. (Peter Aaron/ESTO)

Folded anodized aluminum panels enclose the sides of the building that face away from campus. (Peter Aaron/ESTO)

Parallel facade systems in contrasting materials mark the edge of development on a reimagined campus.

The new Rutgers Business School in Piscataway, New Jersey, is more than a collection of classrooms and offices. The building, designed by TEN Arquitectos, is a linchpin of the university’s Livingston campus, reconceived as an urban center for graduate studies and continuing education. “It established a frame,” said project manager James Carse, whose firm created a vision plan for the campus starting in the late 2000s. “We were interested in really marking the edge of campus to motivate future development to respect the campus boundary, rather than allowing or suggesting that this was a pervasive sprawl. We wanted to make sure this would set a pattern where infill would happen.” The Rutgers Business School’s tripartite envelope reinforces the distinction between outside and inside. While the sides of the building facing the boundary line are enclosed in folded anodized aluminum panels, the glass curtain walls opposite create a visual dialogue with the rest of campus. Read More

Aluminum Organic by J. MAYER H. Architects

Brought to you with support from:
facadeplus_logo1
J. MAYER H. Architects designed a sculptural facade of anodized aluminum for an apartment building in Berlin. (Ludger Paffrath for Euroboden)

J. MAYER H. Architects designed a sculptural facade of anodized aluminum for an apartment building in Berlin. (Ludger Paffrath for Euroboden)

Ribbons of laser-cut metal lamellas envelop a glass curtain wall.

J. MAYER H. Architects designed the sculptural anodized aluminum facade of JOH3, a Berlin apartment building located near both the Friedrichstrasße and Museum Island, as a contemporary echo of its historic neighbors. “The project is located in an old part of Berlin, where there are lots of facades with stucco detail,” said project architect Hans Schneider. “We tried to do something as rich with a new design, something like Jugendstil [the German Art Deco movement] but in a modern translation.”
Read More

Page 1 of 212

Advertise on The Architect's Newspaper.

Submit your competitions for online listing.

Submit your events to AN's online calendar.




Archives

Categories

Copyright © 2015 | The Architect's Newspaper, LLC | AN Blog Admin Log in. The Architect's Newspaper LLC, 21 Murray Street 5th Floor | New York, New York 10007 | tel. 212.966.0630
Creative Commons License